Femke Halsema maakt documentaire over internationale power-moslima’s

Femke Halsema maakt voor de NTR een 6-delige documentaireserie over de positie van vrouwen in de islamitische wereld.

Ze interviewt daarvoor 7 vrouwen: van de Pakistaanse Bollywood-actrice Veena Malik tot een salafistische bekeerlinge in Londen; van Bejan Matur (een Turkse dichteres en bekend tegenstander van Erdogan) en een Marokkaanse feministe tot een Syrische orthodoxe geestelijke; van een Nederlandse poldermoslima tot de Saoedische activiste Souad al Shammary……

Halsema praat met hen over hun jeugd, de tradities en omgeving waarin ze zijn opgegroeid, hun persoonlijke overtuigingen en de strijd die ze dagelijks voeren voor zelfstandigheid, vrijheid en gelijkwaardigheid.

Ook maatschappelijke en politieke onderwerpen passeren de revue: de Arabische revoluties, de invloed van de sharia, de dominantie van de politieke islam en conservatieve geestelijken en de weerzin in het westen tegen de Islam.

De gesprekken zijn niet neutraal of afstandelijk; Halsema maakt zichzelf tot inzet. Opgevoed in Nederland, ongelovig, seculier en individualistisch, is haar verbazing – en soms ergernis over geloofsdwang en onvrijheid – groot.

Ze is ook nieuwsgierig. Wat beweegt de meeste vrouwen om vast te houden aan geloofsovertuigingen die hen zo dikwijls benadelen. Vinden zij troost in hun geloof? En inspiratie? Helpt de koran hen om hun weg in het leven te vinden?

In de dikwijls woedende discussies over de Islam voeren vrouwen nooit de boventoon. Vaak zijn zij een pion in de ideologische stellingnamen van conservatieve moslims enerzijds en harde islamcritici anderzijds.

In deze serie nemen vrouwen het roer over. Hebben vrije en zelfstandige vrouwen een plek en een toekomst in de islamitische wereld? En hoe geven de geïnterviewde vrouwen daar vorm aan?

Femke Halsema: “Zelden komen vrouwen zelf aan het woord en dat terwijl ze vaak in de Arabische wereld de stille kracht zijn achter belangrijke maatschappelijke en democratische ontwikkelingen. Het wordt tijd dat vrouwen zelf vertellen over hun leven en lot, over de vrijheden die ze kennen en vooral over de vrijheden die ze niet kennen.”

De serie heeft als werktitel ‘Vrouwen in de Islam’ en zal in het voorjaar van 2014 op de zondagavond op Nederland 2 te zien zijn.

Lees ook:‘Seks en de Zonde’: Femke Halsema praat met moslima’s wereldwijd
Lees ook:Femke Halsema is co-producente politieke dramaserie
Lees ook:Femke Halsema over 12 1/2 jaar op het Haagse pluche
Lees ook:Feminisme in een ‘besneden islamcultuur’ bezien door Hafid Bouazza
Lees ook:Femke Halsema is twitteraarster nummero uno

1 Reacties // Reageer

One thought on “Femke Halsema maakt documentaire over internationale power-moslima’s

 1. Antoinette Janssen

  Grandioos.
  Femke is grandioos. Wat een fantastisch programma, een eye opener.
  Het moet de wereld over. Iedereen moet dit zien, en horen. Schrikken. Realiseren wat vrijheid is, dat wij die vrijheid in Nederland (nog) hebben en dat Islam mooi kan klinken vanuit een tolerantie, een Nederlandse tolerantie, maar die helemaal niet zo mooi is wanneer je al die brutale weerzinwekkende details leert kennen.
  Ik was altijd overtuigd dat de Islam niet was wat de extremisten uitdragen. De meest moderne en milde versie is niet hetzelfde, maar heel ver wijkt het niet af van de fundamentalistische opvattingen, in de het leven van de doorsnee Islamitische man of vrouw.
  De rol van de man is weerzinwekkend en roept terechte afkeer en agressie op.
  Ik bewonder de kalmte waarmee de soms innerlijk zichtbaar kokende Femke Halsema op een nette wijze blijft doorvragen, om de duidelijkheid te krijgen in antwoorden die nodig is om de waarheid te leren kennen van een fenomeen en over een fenomeen dat erger en duizend keer zwaarder is dan de meest strenge Nederlandse christelijke kerk in de Nederlandse geschiedenis.
  Duizend keer zwaarder dan wat ik weet van het gedrag van priesters en pausen. Dat was al walgelijk genoeg, maar blijkbaar kan het erger.

  Het is zo gruwlijk, dat ik het moet ventileren.

  Het is zo gruwlijk dat ik zelfs voor de partij van Geert Wilders zou stemmen, nu, per direct, hoe walgelijk ik zijn volgens Nederlandse begrippen schandalige opmerkingen ook vond.
  Ik begrijp hem. Nu pas.
  Hoe gaan we ons, wereld, opstellen tegenover dit oprukkende mannengeweld, waar vrouwen geslagen mogen worden omdat de profeet het heeft gezegd?
  Deze zin is slechts een klein detail uit wat een Islamitische geestelijke in een interview kenbaar maakte.
  Mijn God, als er een God bestaat, nee, als er common sense bestaat, rechtvaardigheid, maar vooral intelligentie dan moet intelligentie en dus onderwijs de weg zijn naar een einde van dit machtstijdperk, een einde aan deze mannenoverheersing, een einde aan het alleenrecht van de mannen om wit te dragen, het wit van engelen, en vrouwen zwart, de kleur van de duivel.

  Moge alle buitenlandse televisiestations deze documentaire serie vinden, gaan uitzenden, met ondertitels in de taal van hun land.

  Femke, en de hele crew, je hebt de Arabische wereld, de Islamitische wereld, de Islam, de plek gegeven die het verdient.
  In de spotlights van de waarheid.
  De gruwelijke waarheid.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>