Hoe seksueel misbruik in orthodox christelijke kringen onder de tafel blijft

Hoe gaan kerken om met slachtoffers en plegers van seksueel misbruik? Wordt het slachtoffer geloofd of komt het buiten de kerkelijke gemeente te staan?

Voor gz-psycholoog Annelies van Luttikhuizen zijn dat geen puur theo­retische vragen. Ooit werd ze namelijk zelf door een ambtsdrager misbruikt.

Nog steeds mist ze bij de kerkelijk verantwoordelijken de bereidheid tot zelfreflectie………

Daarover schrijft het Reformatorisch Dagblad. Eerder deze week werd aandacht besteed aan de eerste roman over dit onderwerp: ‘Mantel der liefde’ van Henrieke Groenwold.

De protestantse psychologe, Annelies van Luttikhuizen, voorheen lid van de Christelijke Gereformeerde Kerken, staat op de bres voor slachtoffers van misbruik in kerkelijke relaties. Het liefst laat ze haar persoonlijke ervaring buiten beschouwing, maar ze kan er niet omheen.

Juist daarin ligt haar drijfveer om zich in te zetten voor het creëren van een klimaat waarin zonden be­leden kunnen worden, in de hoop dat er een weg naar vergeving en verzoening ontstaat.

Eind jaren ’70 rondt Annelies haar theologische studie af. Ze wordt aangesteld als pastoraal medewerker in een christelijke gereformeerde kerk, waar ze bezoekwerk doet en catechisaties geeft. Als er spanningen ontstaan tussen haar en de predikant krijgt ze een ouderling toegewezen die haar pastorale zorg moet verlenen. Al eerder zocht ze contact met een pastorale coach uit haar studietijd. Deze zegt dat ze zichzelf moet verloochenen. “Dat werkte op mijn schuldgevoel.”

Lees verder op de site va het RD.

Gisteravond was Annelies van Luttikhuizen te gast in het programma ‘Spraakmakende Zaken’ met Paul Rosenmüller bij de IKON.

Lees ook:Vrijgemaakt Gereformeerden maken duidelijk dat vrouw in het ambt OK is
Lees ook:Boek doorbreekt taboe van seksueel misbruik in reformatorische kringen
Lees ook:Seksueel misbruik in hersteld hervormde kringen
Lees ook:Seksueel overschrijdend gedrag binnen protestantse kringen
Lees ook:‘Vrouwen kunnen dienen in kerken, mits mannen het voortouw nemen’

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Hoe seksueel misbruik in orthodox christelijke kringen onder de tafel blijft

 1. Irma van Hezewijk

  Ik ben geschokt door de foto die bij het artikel is geplaatst. Deze heeft niets te maken met de inhoud en doet afbreuk aan de integriteit van het verhaal van Annelies Luttikhuizen. Heel jammer!

    /  
 2. Dirkje van Bennekom Auteur

  Ja, kunst raakt en ontroert en op verschillende manieren. Ik vond het zelf heel mooi, maar ik ga er iets anders voor in de plaats zetten, want kwetsend was het zeker niet bedoeld.
  Dirkje

    /  
 3. Irma van Hezewijk

  Dank je wel voor de snelle reactie en een meer passende foto!

    /  
 4. Miranda Tabor

  Zoals de religie haar deuren gesloten houdt, doet de ‘overheid’ daar niet voor onder….Een soort van waarheidscommissie, dat zou ik wel hebben willen zien. De van oorsprong protestante instelling O.G.Heldringstichting heeft onlangs een boek uitgegeven met als titel Reddende Liefde,….ik kon niet anders dan daar iets tegenover stellen. (ik heb meer geschreven over misbruik) Te vinden op:http://ooiteennormaalmensontmoet.blogspot.nl/2013/10/vernietigende-haat.html

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>