NL vrouwen die zich bekeren tot moslima’s doen dat meestal uit vrije wil

Ook ik dacht dat Nederlandse vrouwen die zich bekeren tot de islam dat 9 van de 10x doen vanwege een huwelijk met een moslim.

Dit blijkt echter een misvatting…….

Vanessa Vroon-Najem komt tot deze conclusie na 6 jaar onderzoek naar bekering tot de islam. Ze promoveert dit jaar op dit onderwerp aan de UvA.

Van de 48 Amsterdamse vrouwen die zij uitvoerig interviewde was er maar 1 die moslima werd omdat haar aanstaande echtgenoot dat belangrijk vond.

“Een aantal van de getrouwde dames die ik interviewde is zelfs zonder medeweten van de partner bekeerd, om het pas later te vertellen. 20 vrouwen waren single op het moment van bekering.”

Veel van de vrouwen die Vanessa sprak worstelden met levensvragen, vooral in hun tienerjaren. Waarom ben ik hier op aarde? Wat gebeurt er na de dood? Een positief sociaal contact met een moslim(a) was vervolgens een belangrijke voorwaarde om echt geïnteresseerd te raken in de islam.

De afgelopen decennia is het aantal bekeerlingen toegenomen, denkt Vroon-Najem. Ze ziet daarvoor meerdere factoren. “Het is makkelijker geworden om je in het geloof te verdiepen. Tot 10, 15 jaar geleden was er een enorme taalbarrière. Nu is er Nederlandstalige literatuur en je kunt lezingen en lessen in het Nederlands volgen, bijvoorbeeld in de moskee. Bovendien zijn er tientallen forums en sites op internet waar van alles over het geloof te vinden is.”

Maar ook de grotere zichtbaarheid van moslims in de samenleving en de toenemende media-aandacht voor de islam zijn van invloed. “Opvallend genoeg is juist de negatieve berichtgeving voor sommige vrouwen een reden geweest om zich te verdiepen in de islam, met de gedachte: is het allemaal echt zo erg?”

Vroon-Najem kwam er ook achter dat geboren moslima’s nog wat kunnen leren van de vers bekeerde vrouwen. Ze deed onderzoek bij 5 bekeerlingengroepen en daar kwamen ook veel geboren moslima’s op af, die bijvoorbeeld van huis uit niet hadden leren bidden. Die gingen vervolgens in de leer bij hun bekeerde zusters.

Bron: Volkskrant. In de PS van deze week fotoportretten van Nederlandse vrouwen die moslima werden.

Hoe moeilijk het is voor een moderne moeder als haar dochter moslima wordt, was aangrijpend te zien in de serie ‘Duivelse Dilemma’s’ van HUMAN.

Lees ook:Steeds meer Belgische vrouwen bekeren zich tot moslima
Lees ook:Waarom wordt een gezellige Hollandse meid moslima?
Lees ook:AYA: lifestyle voor moslima’s
Lees ook:Aantal Amsterdamse moslima’s is bereid tot geweld
Lees ook:‘Seks en de Zonde’: Femke Halsema praat met moslima’s wereldwijd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>