Eindelijk excuses voor zogenaamde ‘liederlijke Ierse vrouwen’

De Ierse premier Enda Kenny heeft formeel, namens de Ierse staat, excuses aangeboden voor de Magdalene Laundries, katholieke instellingen waar meisjes en vrouwen soms jarenlang te werk werden gesteld………

Onlangs betuigde Kenny al spijt over het leed van de vrouwen, maar de regering had nog geen officiële excuses aangeboden. Nu hield Kenny een emotioneel betoog in het parlement. Hij zei dat Ierland 90 jaar lang onverschillig en wreed met deze vrouwen is omgegaan.

In de instellingen hebben tussen 1922 en 1996 minstens 10.000 jonge vrouwen zwaar huishoudelijk werk gedaan. Het waren vaak ongetrouwde vrouwen of hun dochters, die beschuldigd werden van ‘liederlijkheid’. Soms ging het zelfs om slachtoffers van verkrachting.

Aan het eind van Kenny’s toespraak stonden alle parlementariërs op en was er een lang applaus voor de vrouwen op de publieke tribune, die in de instellingen hebben gezeten.

In 2002 werd een film over hun leven gemaakt onder de titel ‘The Magdalene Sisters’.

Lees ook:Smartengeld voor de nog levende Ierse “Maggies’
Lees ook:Seksistisch wasvoorschrift: excuses op Vrouwendag
Lees ook:De 10 weduwen van Sulawesi krijgen €20.000.- en excuses
Lees ook:Jihadisten ‘bidden’ voordat en nadat ze een vrouw verkracht(t)en
Lees ook:10 extra Centra Seksueel Geweld erbij in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>