(Veel) meer vrouwen nodig voor Nederlandse politiek

De deelname van vrouwen in de Nederlandse politiek stagneert.

In de afgelopen jaren is het op sommige plekken zelfs afgenomen.

Zo ging het percentage vrouwen in de Tweede Kamer omlaag van 41% naar 37% en in de Nederlandse delegatie van het Europees Parlement 44% naar 42%.

“Geen evenredige vertegenwoordiging van vrouwen is slecht voor de politiek”, zegt onderzoeker Corine van Egten van kennisinstituut Atria.

“Naarmate een volksvertegenwoordiging een goede afspiegeling is van de hele bevolking, vergroot dit de kans dat de politieke agenda overeenkomt met kwesties die in de hele samenleving spelen”, aldus van Egten.

“Bovendien is het wetenschappelijk aangetoond dat een divers team dat aandacht heeft voor verschillen betere resultaten boekt. De communicatie is dan beter en er wordt meer nagedacht over waarom er op bepaalde manieren gehandeld wordt.”

Corine van Egten doet dan ook een oproep aan zowel politieke partijen als aan vrouwen die een politieke wens koesteren.

“Tegen vrouwen met politieke ambities wil zeggen dat ze zichtbaar moeten zijn. Als je bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 een rol wil spelen moet je nu al actie ondernemen. Wordt lid van een partij, bezoek vergaderingen en kijk of je misschien de fractie kan ondersteunen. Hopelijk kunnen we dan het 100-jarig jubileum van het vrouwenkiesrecht vieren met een stijging van vrouwelijke politici.”

Lees ook:De politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten
Lees ook:Hoe krijgen we meer vrouwen in de gemeentelijke en provinciale politiek?
Lees ook:Geëmancipeerde vaders krijgen ambitieuzere dochters
Lees ook:Femke Halsema is co-producente politieke dramaserie
Lees ook:Meer vrouwen in landelijke politiek dan in de gemeentelijke

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>