Bij overlijden moeder in kraambed gaat bevallingsverlof naar vader

Voortaan krijgt de vader het bevallingsverlof van de moeder, als zij bij de geboorte van hun kind overlijdt.

Het kabinet wil er op die manier voor zorgen dat de baby in de eerste levensperiode kan rekenen op de zorg van een ouder.

Nu is het zo dat de moeder na de komst van een baby recht heeft op maximaal 12 weken verlof.

Het plan om bij het overlijden van de moeder in elk geval 10 weken over te dragen aan de vader, maakt onderdeel uit van een wetsvoorstel van minister Asscher om het opnemen van zorgverlof te vergemakkelijken.

Asscher vertelde na afloop van de ministerraad dat hij begin dit jaar een vader had ontmoet die zijn partner bij de bevalling had verloren. Volgens hem was dat des te meer een drama, omdat niemand iets voor hem kon doen.

Het gaat ‘maar’ om 25 gevallen per jaar, zegt de minister. Maar dat betekent niet dat er niks voor geregeld moet worden. “We willen, denk ik, allemaal dat zo’n vader een aantal weken relatief onbezorgd voor zijn kind kan zorgen.”

Andere onderdelen van de wetswijziging heeft Asscher al eerder bekendgemaakt. Zo wordt het kraamverlof van de vader van een pasgeborene uitgebreid van 2 tot 5 dagen. De extra dagen zijn onbetaald.

Ook krijgen mensen die voor een zieke vriend of bekende willen zorgen, recht op langdurig onbetaald zorgverlof. Dat geldt nu alleen voor mensen met een ziek gezinslid of een zieke ouder en alleen bij levensbedreigende ziekten.

Het kabinet wil door de wetswijziging voorkomen dat mensen zich ziek melden of hun baan opzeggen, omdat zij werk en zorg niet meer kunnen combineren.

Met name vrouwen zouden volgens het kabinet hun economische zelfstandigheid nog regelmatig opgeven als zij mantelzorger worden.

Lees ook:Nederlandse mannen krijgen voortaan 5 dagen vaderschapsverlof
Lees ook:Vandaag ‘gezinstop’ over combi werken / kinderen in Den Haag
Lees ook:Renske Keizer: ‘Nederlandse ouders zijn ouderwets’
Lees ook:8 van de 10 vrouwen gaat minder werken na eerste kind, mannen maken nauwelijks verschil
Lees ook:Vrouwen worden letterlijk ziek van werken in kantoortuinen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>