Obama tekent wet zodat seksueel misbruik in leger kan worden aangepakt

De Amerikaanse president Barack Obama heeft wetsvoorstellen voor de begroting van de komende 2 jaar en voor defensie goedgekeurd.

Daarmee wordt onder meer het risico op een nieuwe shutdown verminderd en zal harder kunnen worden opgetreden tegen seksueel misbruik in het leger.

Dat meldt persbureau AP op gezag van het Witte Huis.

Door het aannemen van de wet wordt o.m. een campagne afgerond van vrouwen in de Senaat die het afgelopen jaar de aandacht hebben willen vestigen op het probleem van verkrachtingen en seksueel misbruik in het leger.

Vooral over dit aspect van de nu aangenomen wet ging het bij debatten over het wetsvoorstel in het Congres. De wet bepaalt onder meer dat militaire bevelhebbers straks niet langer jury-veroordelingen voor seksueel misbruik mogen vernietigen. Ook is nu bepaald dat veroordeelden oneervol ontslag moeten krijgen.

Eerder dit jaar was er veel ophef over seksueel misbruik van vrouwen in het leger. Het geweld tegen vrouwelijke militairen neemt steeds meer toe terwijl het vertrouwen van vrouwen in het leger dat het probleem zou worden opgelost afneemt.

Vrijwel de voltallige Amerikaanse legertop moest zich daarvoor ook in de Senaat verantwoorden. Obama zei toen al dat het militaire leiderschap doordrongen was van de ernst van de situatie en alles op alles wilde zetten om het seksueel misbruik terug te dringen.

Op het Sundance Film Festval was dit jaar de documentaire ‘The Invisible War’ te zien, die handelt over deze wantoestanden.

Lees ook:Seksueel wangedrag in Amerikaanse leger neemt nog verder toe
Lees ook:Eerste vrouwelijke elite-para’s opgeleid, maar nog niet in dienst
Lees ook:Caroline Kennedy, dochter van JFK, wordt ambassadeur in Japan
Lees ook:Obama & James Bond: ‘Als een vrouw nee zegt, bedoelt ze ook nee’
Lees ook:Amerikaanse leger laat vrouwen toetreden op gevechtsposities

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>