Ook Duitsland heeft nu voor het eerst een vrouw als minister van Defensie

De nieuwe Duitse regerring, Merkel III, introduceert een vrouwelijke minister van Defensie.

Ursula von der Leyen is de eerste vrouw die deze positie bekleedt bij onze Oosterburen, zoals Jeanine Hennis-Plasschaert dat bij ons was…….

Dat bleek vanmiddag bij de presentatie van de ministers die de SPD mag leveren.

Op Buitenlandse Zaken komt Frank-Walter Steinmeier (57) terug, die tussen 2005 en 2009 al eens die functie bekleedde. In totaal mag de SPD zes ministerposten invullen. Het gaat verder om Werk en Sociale Zaken, Justitie en Consumentenbescherming, Gezin, Senioren, Vrouwen en Jeugd, en Milieu en Nucleaire Veiligheid.

De CDU van Angela Merkel en haar Beierse zusterpartij CSU bevestigen pas zondagavond wie voor hen in de regering Merkel III stapt, maar de namen zijn reeds bekend.

Wolfgang Schäuble (71) blijft op Financiën, Thomas de Maizière (59) ruilt Defensie in voor Binnenlandse Zaken. Op Defensie komt dus Ursula von der Leyen (55) en het CDU krijgt ook de verantwoordelijkheid over Volksgezondheid en Onderwijs.

Voor de CSU verhuist Hans-Peter Friedrich (56) van Binnenlandse Zaken naar het ministerie van Landbouw. De partij wordt ook bevoegd voor Verkeer en Digitale Infrastructuur en Economische Samenwerking en Ontwikkeling. SPD, CDU en CSU mogen ook elk een staatssecretaris leveren.

Zelf begint Merkel aan haar derde ambtstermijn als bondskanselier. Peter Altmaier, die in Merkel II minister van Milieu was, wordt haar kabinetschef.

Lees ook:Eerste vrouw op Duitse Defensie is wellicht opvolgster Angela Merkel
Lees ook:Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen als Lara Croft op TV
Lees ook:Duitse Defensie met vrouw aan ‘t hoofd wordt gezinsvriendelijk
Lees ook:Duitsland krijgt kabinet Angela Merkel III
Lees ook:Angela Merkel (60): de grijze muis die Mrs Europe werd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>