Minister Hennis van Defensie wil vrouwen in gevechtsfuncties

Minister Hennis-Plasschaert vindt dat op termijn ook vrouwen moeten kunnen dienen bij het Korps Mariniers en de Onderzeedienst.

Door praktische bezwaren kan zij de gevechtsfuncties echter niet meteen opengooien voor vrouwen………..

Dat zegt Hennis in een interview met ELSEVIER.

Onlangs stelde het Amerikaanse ministerie van Defensie gevechtsfuncties open voor vrouwen. Hennis zegt dat dit idee haar aanspreekt: “Mannetje… vrouwtje… doet er niet toe. Hetero of homo, het interesseert mij geen bal.”

Tot nu toe dienden vrouwen in de Amerikaanse strijdkrachten alleen in ondersteunende eenheden. De gevechtseenheden waren voorbehouden aan mannen. De theorie is dat de aanwezigheid van vrouwen de samenwerking tussen mannen in gewelddadige omstandigheden kan vertroebelen.

Ieder lid van de eenheid moet dan zijn taak uitvoeren, maar de aanwezigheid van vrouwen stelt het mannelijke oerinstinct in werking. Mannen beschermen dan eerst de vrouwen en vergeten hun taak. Dit bedreigt de overlevingskansen van de eenheid.

Ook in de Nederlandse krijgsmacht zijn er geen vrouwen in typische gevechtsfuncties.

De VVD-minister houdt niet van dat onderscheid, maar kan er niet meteen iets aan veranderen.

“Ik heb gekeken hoe geslachtsbepaald de beroepsactiviteiten zijn bij het Korps Mariniers en de Onderzeedienst. Daar ontbreekt elke vorm van privacy. Gescheiden slaapruimten en gescheiden sanitaire voorzieningen zijn onmogelijk. Maar als bij de bouw van een nieuwe generatie onderzeeboten rekening kan worden gehouden met gescheiden voorzieningen, kan dat tot een wijziging leiden.”

Lees het hele interview met de minister in de Elsevier van deze week

Lees ook:Vanaf volgend jaar ook vrouwen bij elitekorps Mariniers
Lees ook:Minister Jeanine Hennis-Plasschaert slaapt met de mariniers in sneeuwhol
Lees ook:Minister Jeanine Hennis maakt parachutesprong met mariniers
Lees ook:Minister Hennis neemt ‘kijkje in Chinese Defensie-keuken’
Lees ook:Minister Hennis-Plasschaert adviseert Duitse collega over handtas

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>