Yvonne Dröge Wendel ontvangt Heinekenprijs voor de kunst

Yvonne Dröge Wendel ontvangt dit jaar de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst. De prijs bestaat uit een sculptuur en €100.000,- waarvan de helft is bestemd voor een publicatie of tentoonstelling.

Het is de grootste particuliere beeldende kunstprijs van Nederland.

De jury roemt Dröge Wendel (1961) om haar originaliteit, inventiviteit en vitaliteit. “Op een speelse en filosofische manier onderzoekt ze hoe objecten het gedrag van mensen beïnvloeden.”

Een voorbeeld is een zwarte bal van 3,5 meter doorsnee die zich met behulp van het publiek een weg door straten en steegjes baant en door poortjes heen ruimtes binnendringt. “Het publiek reageert met zichtbaar plezier op het object en gaat ermee aan de haal.”

Yvonne Dröge Wendel publiceert kunstenaarsboeken, exposeert regelmatig solo en in groepstentoonstellingen en zoekt vaak contact met publiek in de openbare ruimte. Ze is promovenda aan de Universiteit van Twente en hoofd van de afdeling beeldende kunst aan de Rietveld Academie.

Biermagnaat Alfred Heineken (1923-2002) stelde de naar hem vernoemde prijs in 1988 in als erkenning en aanmoediging van toptalent in de kunsten. De prijs wordt eens in de 2 jaar uitgereikt.

Yvonne Dröge-Wendel talks about De Coupe from This happened NL on Vimeo.

Lees ook:Caroline van Eck & Bénédicte Fauvarque-Cosson krijgen Descartes-Huygens Prijs
Lees ook:Hoe geëmancipeerd zijn de vrouwen op televisie eigenlijk?
Lees ook:Floor Rieder heeft het Gouden Penseel
Lees ook:Mirjam Luizink wordt directeur Buisiness Development TU Twente
Lees ook:De blote billen-kunst van Boyarde Messenger

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>