Nobelprijs Literatuur voor ‘verboden schrijfster’ Svetlana Alexievich

De Wit-Russische schrijfster en journaliste Svetlana Alexievich krijgt de 112e Nobelprijs voor de Literatuur.

Ze schreef onder meer Het einde van de rode mens, over de teloorgang van het communistische tijdperk in Rusland.

Het Zweedse comité roemt in het juryrapport de 67-jarige auteur voor haar werk en noemde het een ‘monument voor moed en lijden in deze tijd.’

In 1985 debuteerde Alexijevitsj met ‘De oorlog heeft geen vrouwelijk gezicht’, waarin gewone Sovjetburgers over hun ontberingen in de Tweede Wereldoorlog vertellen. Aanvankelijk kwam het manuscript niet door de censuur, maar tijdens de perestrojka van Gorbatsjov werd het uitgegeven en ging er een miljoen exemplaren over de toonbank.

In hetzelfde jaar volgde ‘De laatste getuigen. Kinderen in de Tweede Wereldoorlog’. In 1989 kwam ze met ‘Zinkjongens. Sovjetstemmen uit de oorlog in Afghanistan’ en in 1993 ‘Betoverd door de dood’, waarin ze de golf geslaagde en mislukte zelfmoorden in kaart bracht tijdens de ineenstorting van het communistische rijk. Voor ‘Het einde van de rode mens. Leven op de puinhopen van de Sovjet-Unie’, dat in 2013 verscheen, werd reeds bekroond met de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel.

De 6 boeken van Aleksijevitsj, die in Wit-Rusland op de zwarte lijst staan maar in 30 talen zijn verschenen, vormen de hoofdstukken van wat de schrijfster zelf een ‘Rode Encyclopedie’ noemt.

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Lees ook:Vrouw speelt Jezus in Vlaamse Passie
Lees ook:Michèle Sioen eerste topvrouw Verbond Belgische Ondernemingen
Lees ook:Verzetsvrouw / kunstenares Truus Oversteegen overleden
Lees ook:Svetlana Aleksijevitsj wint Vredesprijs Buchmesse
Lees ook:De vergeten Russische vrouwen uit Limburg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>