Laura Nys wint Johanna Naber scriptieprijs

Laura Nys van de Universiteit Gent heeft de Johanna Naberprijs 2015 gewonnen met haar scriptie ‘Liefde, lijden en verzet. Emotionele (tegen)praktijken in het Rijksopvoedingsgesticht voor lastige of weerspannige meisjes te Brugge (1927-1941)’.

Ze wint hiermee een bedrag van €500,- en krijgt de gelegenheid om een artikel te schrijven voor het tijdschrift Historica……..

De Johanna Naberprijs, een jaarlijkse prijs voor Nederlandstalige afstudeerscripties op het gebied van vrouwen- en/of gendergeschiedenis, is uitgereikt door Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis en de Vereniging voor Gendergeschiedenis (VVG).

De jury is onder de indruk van de manier waarop in het werk van Nys zowel kwantitatieve als kwalitatieve analyses worden ingezet om te reconstrueren hoe het toeging in het Brugse Rijksopvoedingsgesticht, waar gedetineerde meisjes werden ingedeeld in categorieën als ‘moeilijk’ en ‘erg moeilijk’.

De prijs is vernoemd naar Johanna Wilhelmina Antoinette Naber (1859-1941), auteur van talrijke historische studies. In 1935 was zij 1 van de oprichtsters van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV), waaruit Atria is voortgekomen. Johanna Naber heeft een groot deel van haar leven gewijd aan het zichtbaar maken van vrouwen in de geschiedenis.

Voor de Johanna Naber Prijs 2015 zijn 12 scripties ingezonden. De jury bestond uit Mieke Aerts (bijzonder hoogleraar politieke geschiedenis van gender in Nederland aan de UvA), Gita Deneckere (hoogleraar sociale geschiedenis aan de Universiteit van Gent) en Fabian Van Wesemael (winnaar Johanna Naberprijs 2014).

Net als in 2014 heeft de jury naast de winnende scriptie ook een eervolle vermelding opgenomen. Deze gaat naar Lith Lefranc, voor haar scriptie ‘Wilskrachtige mannen en medelijdende vrouwen’, een discoursanalyse van Vlaams-nationalistische genderconstructies in herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog op de IJzerbedevaarten (1920-1944).

In deze scriptie wordt een indrukwekkende bronnenstudie gemaakt van de wijze waarop gender een rol speelt in het Vlaamse nationalisme van het Interbellum.

Beide scripties zijn inspirerende voorbeelden van wat gendergeschiedenis heden ten dage kan bijdragen, zowel aan de historische wetenschap, als aan ons inzicht in gender.

Lees ook:Johanna Naber Prijs voor Ann Romeyns
Lees ook:Ilse Ultee wint prijs voor scriptie over lesbische meemoeders
Lees ook:Thrillerschrijfster Mel Wallis de Vries wint Prijs Jonge Jury
Lees ook:Argentijnse auteur wint grootste kinderboekenprijs op aard
Lees ook:Veerle Baetens wint prijs op Tribeca Film Festival

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>