Vrouwen van ‘Women on Waves’ ontvangen 1e Els Borst Prijs

Gynaecologe Gunilla Kleiverda en arts/directeur van Women on Waves: Rebecca Gomperts kregen deze week de eerste Els Borst Oeuvreprijs van de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA)

Dit vanwege hun gezamenlijke, jarenlange ‘inzet voor verbetering van de gezondheid en zelfbeschikking van vrouwen’

Tijdens de uitreiking gisteravond  tijdens het Movies That Matter Festival in Den Haag, ging tevens de documentaire ‘Vessel’ in première, waarvoor de abortusvrouwen jarenlang zijn gevolgd……

De Nederlandse non-profitorganisatie werd opgericht in 1999 met als doel het kweken van bewustzijn en het bevorderen van de discussie over abortuswetten. Daarnaast het bieden van niet-chirurgische abortussen voor vrouwen die in landen leven waar dit niet is toegestaan.

De diensten worden aangeboden op een speciaal hiervoor gebouwd schip dat voorzien is van een mobiele kliniek.

Wanneer Women on Waves een land bezoekt worden vrouwen aangemoedigd een afspraak te maken. Eenmaal aan boord vaart het schip naar internationale wateren (waar op het schip de Nederlandse abortuswet van toepassing wordt) om de ingreep uit te voeren.

De vorig jaar vermoorde minister van Staat Els Borst besloot tijdens haar ministerschap op Gezondheid in 2002 dat Women on Waves legaal de overtijdbehandeling aan boord van een schip mag uitvoeren. Ondanks verschillende pogingen in de politiek om dit te veranderen is dat nooit gelukt.

Women on Waves richt zich bijna volledig op behandelingen met medicijnen.

“Medicamenteuze abortus is zo’n revolutie voor vrouwen. Het enige wat nodig is, is toegang tot medicijnen en informatie over hoe je ze moet gebruiken”, vertelt Dr. Gomperts in Medisch Contact.

“Het is ook een veel natuurlijker proces dan een curettage; het is vergelijkbaar met een miskraam. Vrouwen zijn veel minder afhankelijk van artsen en het is zo ongelooflijk veilig.

Dr. Kleiverda benadrukt tevens dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat curettages meer kans geven op een vroege partus praematurus bij een volgende zwangerschap.

“Dat heeft te maken met het feit dat je de baarmoedermond kunstmatig oprekt; bij medicamenteuze abortus gaat dat veel geleidelijker. Helaas is de Nederlandse abortuspraktijk in dit opzicht nog heel traditioneel.”

De documentaire ‘Vessel’ over Women on Waves van regisseusse Diana Whitten is ook tegen kleine betaling te zien via vesselthefilm.com

Lees ook:Women On Waves stuurt abortusmedicatie per drone naar Polen
Lees ook:Abortuspil ligt in apotheken, maar huisartsen kunnen em niet voorschrijven
Lees ook:Gratis abortuspillen voor zwangeren die besmet zijn met ZIKA
Lees ook:Minister Schippers pleit voor abortuspil via huisarts
Lees ook:Vrouwen SCA van start gegaan voor Volvo Ocean Race

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>