Pussy Riot: ‘Feminisme is in Rusland nog ver te zoeken’

Het International Film Festival Rotterdam, dat nu loopt, heeft in navolging van het IDFA, een selectie heeft gemaakt van vrouwenfilms onder de noemer ‘What the F?!’

In het kader daarvan is ook de feministische Russische punkrockband Pussy Riot uitgenodigd om mee te praten over 3 thema’s: feminisme, hedendaagse propaganda en politieke beeldvorming.

De gevangen gezeten vrouwen van Pussy Riot Nadya en Masha namen deel aan een talkshow vanmiddag en geven een concert in het Oude Luxor.

De vrouwen willen weinig kwijt over hun gevangenschap.

“Maar feminisme is in Rusland nog heel ver te zoeken”, stelde Mascha. “Een derde van alle vrouwen die in ons land vastzitten, is opgepakt omdat ze in opstand kwamen tegen misbruik of huiselijk geweld. In Europa zouden die zaken onder zelfverdediging vallen. Maar dat hoofdstuk ontbreekt gewoon in ons Russische wetboek.”

Het is sowieso voor westerlingen heel lastig om te begrijpen wat er momenteel in Rusland gaande is, meent ze. “De situatie in ons land laat zich niet in honderd woorden vatten. Het land is extreem verdeeld en gaat enorm gebukt onder alle interne conflicten.”

Toen het tweetal gevangen zat, reisden de andere bandleden rond in Europa en in de VS om aandacht voor de zaak van Nadya en Mascha te vragen.

“Daar had ik gemengde gevoelens over”, erkent Nadya nu. “Want in Europa is feminisme al breed verspreid en geaccepteerd. In Rusland hebben de vrouwen in alle opzichten nog een enorme achterstand op de mannen. En de meeste vrouwen beseffen dat amper.”

Vanavond wordt ook materiaal uit de documentaire ‘Pussy vs Putin’ vertoond.

Pussy Vs Putin – Excerpt from the 59 minute documentary from Journeyman Pictures on Vimeo.

Lees ook:Pussy Riot speelt mee in ‘House Of Cards’
Lees ook:Madonna kondigt Pussy Riot aan
Lees ook:Free Pussy Riot in lingerie bij -15˚ C
Lees ook:Pussy Riot’s antwoord op Trumps ‘Grab them by the pussy’
Lees ook:Pussy Riot-vrouwen nog niet vrij; vanmiddag naakt rennen met Chiel Beelen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>