‘Seks en de Zonde’: Femke Halsema praat met moslima’s wereldwijd

Islamitische vrouwen vormen een hot topic.

Hun sluier, het gescheiden zwemmen, de omgang met mannen, hun beknotte vrijheid.

Oud politica Femke Halsema is op reis geweest door de islamitische wereld en praatte met 7 moslima’s over hun geloof, hun leven en strijd………

Dat resulteerde in een 6-delige documentaire-serie.

Het geheel is opgebouwd rond de islamitische regels over zedelijkheid, de Sharia, de seksuele en politieke beperkingen voor vrouwen, het oprukkende Islamisme en de vrouwenstrijd.

Heikele onderwerpen worden niet gemeden. Halsema is een ongelovige buitenstaander. Ze is nieuwsgierig naar de verhalen van de vrouwen maar ook bewapend met haar eigen vrijzinnige opvattingen, en zet haar persoonlijke levenservaringen af tegen die van de islamitische vrouwen.

De overkoepelende vraag waarmee ze op reis gaat, is wat vrouwen beweegt om trouw te zijn aan een geloof dat dikwijls zo hardvochtig voor hen is?

Ze probeert te achterhalen of er een plek is voor vrije en dwarse vrouwen in de islam.

Vertrekpunt van de serie is het islamdebat in Nederland, het beeld dat er van moslima’s bestaat en de persoonlijke ervaringen van de Nederlands-Marokkaanse Fadwa Kartoubi, maatschappelijk werkster, blogster en alleenstaande moeder.


‘Seks en de Zonde’, vanaf zondag 11 mei 2014, 6 weken lang om 20.15 uur bij de NTR op Nederland 2.

Lees ook:Femke Halsema maakt documentaire over internationale power-moslima’s
Lees ook:AYA: lifestyle voor moslima’s
Lees ook:Spreekwedstrijd voor vrouwen bij NPB
Lees ook:Miss Moslima wint ‘snoepreisje’ naar Mekka
Lees ook:Femke Halsema over 12 1/2 jaar op het Haagse pluche

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “‘Seks en de Zonde’: Femke Halsema praat met moslima’s wereldwijd

 1. John hacking

  Mooie reportage!

    /  
 2. Anne Marie

  waardevol initiatief en een intrigerend vraagstuk. Jammer dat zoveel vragen worden opgeworpen die heel boeiend zijn en niet een vraag uitgewerkt wordt, beetje frustrerend.
  Ik zou de documentaire “I wear the veil” er bij betrekken, een geweldige conclusie zit hier aan het einde. De docu is natuurlijk al gemaakt maar misschien gewoon dit Canadeze pronkstukje nogmaals uitzenden?

    /  
 3. Hedda Bouaich

  Prachtige aflevering! Eindelijk worden er vragen gesteld over hoe het toch komt waarom sommige islamitische vrouwen leven op een manier die voor hen bijvoorbeeld kwellend, vernederd, kan zijn. En dapper van Femke Halsema om deze documentaire te maken.

    /  
 4. Willemien

  Indrukwekkend, heel interessant deze documentaire ! Verschillende vragen die Femke stelt aan Fadwa Kartoubi zouden net zo goed aan confessionele protestantse vrouwen in Nederland gesteld kunnen worden. In het dorp in Zuid-Holland waar ik opgroeide( 50er/60er jaren) beleefden velen hun geloof net zo.

    /  
 5. badou

  Jammer wel dat ze Wilders weer even moest gebruiken, die had de ellende eerder door. Maakt haar toch weer een valse teef.

    /  
 6. babet karatekin

  Weer een uitgekouwde kijk op de İslam. Wanneer komt ze eens met iets nieuws? Met een vrouw die wel blij is moslim te zijn en bovendien goed kan verwoorden wat de basisprincipes van de İslam zijn. Op deze manier krijgt de kijker misschien een ander beeld te zien dan het eeuwig vertekende en eenzijdige beeld wat door de media geschetst wordt.

    /  
 7. Edward

  Jammer dat Femke in deze serie zo Hollands met het vingertje wijzend en belerende vragen stelt. De kijkers zijn het met haar eens, maar een interview komt sterker over als je je mening niet zo laat blijken en je vragen beter in de context van tijd en plaats weet te zetten. Jammer. Teveel ouderwets feministisch.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>