Prijzenregen op het IDFA

Gisteravond regende het prijzen en loftuitigen op het Internationale Documentaire Festival Amsterdam.

Het Russische collectief Gogol’s Wives Productions won de NTR-IDFA Award van €10.000,= voor beste middellange documentaire voor ‘Pussy Versus Putin’ over de strijd van de anarchistische vrouwenband Pussy Riot tegen de Russische president Poetin.

‘Twin Sisters’ (zie illustratie) van de Noorse Mona Friis Bertheussen won de publieksprijs. Het is het opmerkelijke verhaal van Chinese tweelingzusjes geboren in 2003 die in 2 totaal verschillende delen van de wereld geadopteerd werden, van elkaars bestaan niet afwisten, maar door het lot elkaar weer ontmoeten……….

De prijs voor beste Nederlandse documentaire, ter waarde van €5000,= ging naar ‘Awake in a Bad Dream’ van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster. Hun film gaat over 3 vrouwen die zich door de fysieke en emotionele ellende van borstkanker worstelen.

Het Duitse ‘Song from the Forest’ won de prijs vam €12.500,= voor beste lange documentaire. De film van Michael Olbert gaat over Louis Sarno die al 25 jaar tussen de Pygmeeën in de Centraal-Afrikaanse jungle woont en nu voor het eerst zijn Pygmee-zoon meeneemt naar Amerika.

Daarnaast werd de Special Jury Award uitgereikt aan ‘A Letter to Nelson Mandela’ waarin maker Khalo Matabane (Zuid-Afrika/Duitsland) een kritische blik werpt op Nelson Mandela en diens status en rol bij de hervorming van Zuid-Afrika in de jaren ’90.

De film ‘Lydia blijft’ van Eline Helena Schellekens werd door een kinderjury uitgeroepen tot de beste Nederlandse jeugddocumentaire van het afgelopen jaar.

De prijs voor beste debuutfilm van €5000,= ging naar Farida Pacha voor ‘My Name Is Salt’ (Zwitserland / India), over het arbeidsintensieve zoutwinningsproces in een Indiase woestijn.

Hieronder een korte montage uit de winnende docu ‘Pussy versus Putin’:

Pussy Vs Putin – Excerpt from the 59 minute documentary from Journeyman Pictures on Vimeo.

IDFA duurt nog tot en met zondag. Als de trend de komende dagen doorzet, worden er meer kaarten verkocht dan vorig jaar. Het aantal bezoeken stijgt van 208.000 vorig jaar naar waarschijnlijk 220.000 dit jaar.

De netto opbrengsten stegen van ruim 1 miljoen euro in 2012 naar meer dan 1,2 miljoen dit jaar.

Lees ook:Pussy Riot: ‘Feminisme is in Rusland nog ver te zoeken’
Lees ook:Zelda la Grange was 20 jaar lang de p.a. van Nelson Mandela
Lees ook:Nelson Mandela: ‘Freedom cannot be achieved unless the women have been emancipated from all forms of oppression’
Lees ook:Jennifer Hudson kruipt in de huid van Winnie Mandela
Lees ook:Prinses Beatrix bij nationaal eerbetoon aan Mandela in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>