Voor jezelf beginnen in 8 stappen

visitekaartjes-combinatieHet aantal ZZP’ers groeit momenteel razendsnel. Voor jezelf beginnen was niet eerder zo populair. Niet zo gek ook als je je bedenkt wat voor voordelen het heeft om eigen baas te zijn. Dag in dag uit doen wat je het liefst doet, werken met je favoriete klanten en opdrachtgevers en volledig je eigen werktijden bepalen.

Toch durft lang niet iedereen de stap naar het freelancerschap te zetten en is freelancen echt iets wat bij je persoonlijkheid moet passen. Je moet onderscheidend en gemotiveerd zijn, een ijzeren discipline hebben en jezelf weten te verkopen. En dan is er nog de administratieve rompslomp en moet er één en ander op poten gezet worden voor je daadwerkelijk van start gaat.

Voor wie de sprong in het diepe overweegt, maken we de opstartfase in dit artikel overzichtelijk. In acht stappen richting een eigen onderneming.

  1. Bedenk een onderscheidende, klinkende naam voor je bedrijf en ontwerp eventueel een bijpassend logo.
  2. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel, zodat je je eigen KvK-nummer krijgt.
  3. Meld je als startend ondernemer aan bij de Belastingdienst, zodat je een BTW-nummer ontvangt om onder meer op je facturen te vermelden.
  4. Open een aparte zakelijke rekening, zodat je overzichtelijk de kosten en inkomsten van je onderneming kunt beheren.
  5. Bouw je eigen website, waarop je je diensten kunt promoten en meer over jezelf kunt vertellen.
  6. Laat visitekaartjes drukken met daarop je naam, contactgegevens en functieomschrijving. Het is aan jou of je volstaat met enkel een e-mailadres of dat je je volledige adresgegevens en sociale media kanalen hierop vermeld.
  7. Laat je eigen briefpapier drukken, zodat alle schriftelijke communicatie naar potentiële klanten of opdrachtgevers een zakelijke uitstraling heeft.
  8. Aan de slag! Ga erop uit, bezoek evenementen en netwerkborrels en zorg ervoor dat je van je laat horen. Het werk komt niet zomaar aanwaaien, dus zeker de eerste periode zal je flink moeten investeren. Lever je goed werk en heb je écht iets te bieden, dan komen die klussen hier uiteindelijk vanzelf uit voort.

Geen reacties // Reageer