Vrouwen benadeeld bij sollicitatie naar baan met promotie

Vrouwen die solliciteren naar een baan met promotie, maken minder kans op een positieve reactie dan mannen.

Dat blijkt uit Belgisch afstudeeronderzoek van Ann-Sophie De Pauw (School of Management), Stijn Baert (UG) en Nick Deschacht (KU Leuven), waarover is gepubliceerd in Over-Werk, het tijdschrift van het Steunpunt Werk en Sociale Economie.

Zij reageerden op 576 vacatures telkens met 2 identieke sollicitatiebrieven: 1 ondertekend door een man en een door een vrouw.

Beiden gaven aan voldoende geschoold te zijn en 5 jaar werkervaring op hun palmares te hebben. 26% van de mannelijke en 25% van de vrouwelijke kandidaten kreeg een positieve reactie op de sollicitatie en respectievelijk 11% en 10% werd meteen uitgenodigd voor een gesprek.

Duidelijker verschillen waren er als het ging om sollicitaties voor een baan op een hoger niveau dan de huidige. In dergelijke gevallen kreeg bijna een kwart meer mannen dan vrouwen een positieve reactie. De kans om uitgenodigd te worden voor een gesporek lag zelfs de helft hoger.

Volgens de onderzoekers is dergelijke ongelijke behandeling zowel vanuit ethisch als vanuit economisch perspectief onaanvaardbaar.

“Deze discriminatie kan enkel teruggedreven worden door de kost ervan te verhogen. In ons land is een moderne en uitgebreide antidiscriminatiewetgeving voorhanden zodat de voornaamste winst lijkt te liggen in een verhoogde opsporing van de ongelijke behandeling. Dit zou kunnen gebeuren op basis van de systematische toepassing van de methode die wij gebruikten in deze studie. Een alternatieve beleidsoptie is het vrijwillig of verplicht anonimiseren van sollicitatieprocedures.”

Lees ook:Naast glazen plafonds zijn het kleverige werkvloeren die vrouwen belemmeren
Lees ook:Vooral flexwerkers zijn de sigaar
Lees ook:Gelijke beloning vrouwen/mannen is een mensenrecht
Lees ook:Hoger opgeleide vrouwen met onderwijsbevoegdheid meeste kans op werk
Lees ook:De cijfers bij je afstuderen zijn een indicatie van je latere salaris

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>