Ondernemer die ‘fitte, oogverblindende vrouwen’ zocht, moet voorkomen

Een ondernemer die in zijn personeelsadvertentie vroeg om ‘fitte, niet-rokende vrouwen in de leeftijd van 20 tot 25 jaar met een oogverblindende lach’ moet eind juli voor het College voor de Rechten van de Mens verschijnen……

Dat schrijft Het Parool.

De eigenaar van een chocolade- & sapbar plaatste de vacature een paar jaar geleden al op zijn website. Een Amsterdamse werkzoekende voelde zich gediscrimineerd en diende een klacht in.

Eigenaar Bastiaan Spohr kreeg daarop een brief in de bus van het College voor de Rechten van de Mens, waarin stond dat zijn zaak voor zou komen. Het zou de eerste keer zijn dat zo’n zaak wordt behandeld.

Hij beweert zich van geen kwaad bewust te zijn. “Ik kan wel alle soorten kandidaten langs laten komen, om ze vervolgens toch af te wijzen, maar dat is behoorlijk inefficiënt. Iedereen doet het, bij elk bedrijf gebeurt het. Waarom zou ik er dan omheen draaien?,” aldus Spohr.

Volgens een woordvoerder van het College mag een werknemer niet bij voorbaat een selectie maken op basis van geslacht of leeftijd. “Op die manier sluit je mensen buiten, in dit geval mannen en iedereen die niet ‘jong’ is.”

Het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens is overigens niet bindend. Wel wordt de uitspraak met naam en toenaam gepubliceerd op de website van het college.

Lees ook:Zwangerschapsdiscriminatie neemt toe
Lees ook:Christelijke crèche mag niet kerkelijke groepsleidster ontslaan
Lees ook:Letselschade moet voor vrouwen net zo beoordeeld worden als voor mannen
Lees ook:Gelijke beloning vrouwen/mannen is een mensenrecht
Lees ook:‘Hé shit, zo zonde dat vrouwen zwanger kunnen worden’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>