Wat Rusland wel lukt met vrouwen en Nederland niet

Rusland is koploper als het gaat om vrouwen in de boardroom. 43% van de topmanagers is er vrouw.

Een verklaring hiervoor is te vinden in het communistische USSR-verleden, waar gelijke kansen voor iedereen centraal stonden.

Hoewel Rusland verre van een ideale natie is voor vrouwen, werden zij vanuit de traditie wel meer gestimuleerd om hogere functies te bekleden, vooral in sectoren als gezondheid, onderwijs en accountancy…..

Dat schrijft WomenInc n.a.v. het jaarlijkse onderzoek Women in Business: from classroom to boardroom, door Grant Thornton, waarover we reeds eerder berichtten bij powervrouwen.blog.

Nederland heeft van alle landen die zijn onderzocht bijna het laagste aantal vrouwen in de top.

In Oost-Azië wonen kinderen, ouders en grootouders vaak onder 1 dak. Dit wordt door de onderzoekers aangedragen als verklaring voor het hoge percentage topvrouwen (Indonesië 41%, de Filippijnen 40% en Thailand 38%).

Doordat het gezin groter is, is de zorg ook makkelijker te delen, waardoor vrouwen makkelijker een carrière op kunnen bouwen.

In Nederland worden vrouwen niet goed voorbereid op een senior management rol binnen de organisatie, vindt 80% van onze landgenoten, zo blijkt uit onderzoek van Accenture.

Maar er is nog positief nieuws voor ons: uit hetzelfde onderzoek bleek dat ruim de helft van de Nederlanders verwacht dat het aantal topvrouwen de komende jaren flink gaat stijgen.

Lees ook:Financiële en bouw-sector hebben minste topvrouwen
Lees ook:Jonge vrouwen vinden carrière belangrijker dan jonge mannen
Lees ook:Steeds meer vrouwen in de bajes, behalve in Nederland
Lees ook:Gezinsvorming houdt vrouwen uit de boardroom
Lees ook:Annemarie Jorritsma als Kwartiermaker Topvrouwen.nl

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>