Skister Lindsay Vonn gaat eerst nog de mannen verslaan

De Amerikaanse skister Lindsey Vonn, snelheidskoningin in het alpineskiën, stopt er na 2019 mee, In haar laatste seizoen hoopt ze te mogen deelnemen aan een Wereldbekerproef bij de mannen.

“Mijn belangrijkste doel is deelname aan de volgende Winterspelen, in 2018 in Zuid-Korea”, opent Vonn, die de Winterspelen van 2014 in Sochi moest missen door een knieblessure, maandagavond bij ESPN Radio. “Dat zijn nog 2 volle seizoenen en nadien wil ik er nog eentje aanplakken. Namelijk om deel te nemen aan één wereldbekerproef bij de mannen.”

De 31-jarige Vonn probeerde in het seizoen 2012-2013 al eens deel te nemen aan een wereldbekerproef bij de mannen, maar dat werd haar geweigerd door de Internationale Skifederatie (FIS).

“Beat some boys and then call it a day”, aldus de strijdlustige Vonn. Zij is niet de eerste vrouwelijke topsporter die die sprong naar de mannen waagt.

1958: De Italiaanse Maria Teresa de Filippis zat in een Formule 1-auto. Zij deed mee aan de Grote Prijzen van België, waarin ze met haar Maserati 250F als laatste over de streep kwam, Italië en Portugal. Ook in Frankrijk zou ze gaan racen, maar daar werd ze door de organisatie aan de kant gehouden. De wedstrijdleiding vond namelijk dat “vrouwen alleen bij de kapper een helm mochten dragen”.

1973: Het duel tussen toptennissers Billie Jean King en Bobby Riggs werd ‘The Battle Of The Sexes’ gedoopt, toen dat najaar in Houston om honderdduizend dollar tegen elkaar gingen spelen. De vrouwelijke King, destijds 30 jaar, wist haar 24 jaar oudere tegenstander in 3 sets te verslaan: 6-4, 6-3, 6-3.

1977: Bettine Vriesekoop maakt een opmerkelijke stap door zich als 16-jarige te mengen in de hoogste vaderlandse mannencompetitie tafeltennis. Daarmee maakte ze de weg vrij voor latere tafeltennissters. Zo voegden in 2009 de toen 36-jarige Li Jiao en 5 jaar geleden de 16-jarige Britt Eerland zich bij de mannen.

1992: De Canadese doelvrouw Manon Rhéaume is een boegbeeld voor vrouwen die het ver willen schoppen in het ijshockey. Zij debuteerde namelijk op 20-jarige leeftijd bij Tampa Bay Lightning in de mannelijke National Hockey League (NHL) van de Verenigde Staten.

2014: De Canadese Kaillie Humphries, de olympisch kampioene in de tweemansbob voor vrouwen in Vancouver (2010) en Sotsji (2014), en de Amerikaanse Elana Meyers Taylor, haalden respectievelijk brons en zilver op dezelfde Spelen in dezelfde categorie.

Lees ook:Mahalia Jackson’s bijdrage aan de legendarische ‘I have a dream’-speech
Lees ook:Actrice en mensenrechten-activiste Ruby Dee (91) overleden
Lees ook:Barack Obama eert Carole King als eerste vrouw met Gershwin Prijs
Lees ook:Gouden vrouw Ireen Wüst wil met mannen schaatsen
Lees ook:Ruth Oosterman maakt prachtige kunst samen met haar 2-jarig dochtertje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>