Alsnog monument voor verguisde atlete Foekje Dillema

7 jaar na haar dood krijgt de verguisde Friese hardloopster Foekje Dillema een gedenkteken in haar woonplaats Burum.

Het kunstwerk even buiten het dorp is gisteren onthuld……

Dat meldt Ouderenjournaal.nl.

Het monument heeft de vorm van een klein buitenkapelletje, zoals die wel voorkomen in het katholieke zuiden van ons land. In het uit Friese geeltjes opgetrokken bouwwerkje staat echter geen heiligenbeeld, maar een lotusbloem van keramiek die nog in de knop zit.

Plaatselijk kunstenaar Jan Smeets heeft daarmee de treurige uitsluiting van Foekje Dillema willen symboliseren. “De nog gesloten lotus staat voor Foekje, die niet de kans heeft gekregen om te bloeien.”

De sportcarrière van buitengewoon getalenteerde hardloopster werd in 1950 in de knop gebroken, nadat de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie haar tot een vernederende seksetest dwong. Foekje stopte daarna abrupt met hardlopen.

Boze tongen in het atletiekcircuit beweerden destijds dat Jan Blankers, echtgenoot en manager van Fanny Blankers-Koen, achter de uitsluiting van Foekje zat. Fanny Blankers-Koen was in die jaren ongekend populair nadat ze op de Olympische Spelen van 1948 in Londen 4 gouden medailles had behaald.

In de jonge Foekje Dillema kwam ‘de vliegende huisvrouw’ echter kort daarna op de baan een geduchte rivale tegen. Zeker op de 200 meter, waarop de altijd wat langzaam startende Foekje een officieus wereldrecord liep. Jan Blankers zou zijn invloed binnen de KNAU hebben aangewend om de concurrentie voor zijn vrouw Fanny uit te schakelen, door aan te dringen op een geslachtstest bij de wat grof ogende Foekje.

Na de onverkwikkelijke affaire schorste de atletiekbond haar voor het leven. Foekje heeft nadien nooit over de ware toedracht willen praten en leidde tot haar dood in 2007 een teruggetrokken bestaan.

In 2008 stelden onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam met gevonden DNA-sporen op haar kleding vast dat Foekje wel degelijk een vrouw was, weliswaar met wat meer mannelijke chromosomen dat gemiddeld.

In 2009 bood de KNAU publiekelijk excuses aan voor de wijze waarop de bond Foekje heeft behandeld. Met de rehabilitatie zijn ook haar hardlooptijden weer opgenomen in de officiële boeken.

Vorig jaar was er in de Oudheidkamer van Kollum een expositie die geheel aan Foekje Dillema gewijd was.

Lees ook:Posthuum eerherstel voor Foekje Dillema wiens sportcarrière verwoest werd
Lees ook:Anne Wil Blankers zit 50 jaar in het vak
Lees ook:Vliegende huisvrouw Atje Keulen Deelstra overleden
Lees ook:Adopteer een vrouw voor het nieuwe boek van Els Kloek
Lees ook:Bij 4 topatletes zijn niet ingedaalde testikels verwijderd

1 Reacties // Reageer

One thought on “Alsnog monument voor verguisde atlete Foekje Dillema

  1. max

    U schrijft dat Foekje “weliswaar wat meer mannelijke chromosomen had dan gemiddeld.” Ik mag toch aannemen dat u weet dat vrouwen geen mannelijke chromosomen hebben.
    Er zijn op die regel wel wat uitzonderlijke uitzonderingen namelijk de zogenoemde XY-vrouwen: vrouwen met een Y-chromosoom. Zij hebben altijd een verstoorde geslachtsontwikkeling. Dat gold dus ook voor Foekje Dillema, in de jaren 50 werden deze vrouwen hermafrodiet genoemd.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>