Vaccinatie-discussie: het heeft allemaal te maken met angst voor het onbekende

Al sinds het instellen van het Rijksvaccinatieprogramma in 1957 is het vaccineren van kinderen onderwerp van discussie. Die is nu na een columns van Pauline Bijster in HAPPINEZ en de reactie daarop op social media en uit de mond van programmamaker Arjen Lubach, weer helemaal opgelaaid.

Ook vliegt er een video van moeder Sandra over het internet. Op de beelden van de kersverse moeder is te zien hoe haar pasgeboren dochtertje door het oplopen van kinkhoest moeizaam naar lucht hapt. Het meisje was met haar 5 weken nét te jong voor het krijgen van haar allereerste prik, maar de Australische Sandra Tanrikulu hoopt dat ouders die hun kind(eren) niet laten vaccineren na het zien van de video beseffen hoe belangrijk het halen van de vaccinatie DKTP: Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio, kan zijn voor kinderen tussen de 6 en 9 weken. Maar er zijn dus voor- en tegenstanders van inenten en die laatsten vind je niet alleen in de bevindelijk gereformeerde kringen, zoals vroeger.

In de 80′er jaren gaf ik les op een school in de Betuwe, waar vlak daarvoor (1978) een uitbraak was geweest van polio. Omdat God beslist of je ziek wordt of niet, laten orthodoxe christenen zich niet inenten. Vroeger lieten zij zich om diezelfde reden ook niet verzekeren. Daar zag ik met eigen ogen wat die reformatorische eigenwijzigheid teweeg had gebracht. Een aantal kinderen waren getroffen geweest door de kinderverlamming en liepen mank, hadden vergroeide beentjes of konden bepaalde ledematen niet goed gebruiken. Er waren zelfs nog 3 sterfgevallen geweest in het dorpje Opheusden.

De overheid had het vaccin tegen polio meermaals aangeboden en het was slechts een kwestie van een suikerkontje eten om deze ellende te voorkomen. Maar het nee van de ouders betekende een verwoest leven van deze jonge pubers.

Met de vaccinatie die sinds enige jaren gegeven kan worden tegen het Humaan Papilloma Virus, dat o.a. baarmoederhalskanker veroorzaakt en seksueel overdraagbaar is, gingen niet alleen stemmen daar tegen op in zwaar gristelijke kringen, maar ook in zogenaamde antroposofische of alternatieve kringen. Door je 13-jarige dochter (binnenkort zijn ook de jongens aan de beurt) in te enten zou ze juist ziek worden en/of vatbaar voor allerlei andere nare ziektes. l’Histoire se repetête. Volgens christenen bepaalt alleen God of je ziek wordt of niet en volgen alternatieve gezondheidsfreaks is preventief inenten voor het immuunsysteem van kinderen.

De angst voor het nieuwe is zo oud als de mensheid zelf. De pest werd in de Middeleeuwen niet voor niets ‘de zwarte dood’ genoemd, wordt veroorzaakt door een bacterie en is dus bestrijdbaar met antibiotica. Ook de penicilline, uitgevonden door Alexander Fleming in 1928 zou door bange (lees domme) mensen ‘van den duivel zijn. Angst voor het onbekende kan er dus voor zorgen dat ouders hun kinderen ziek laten worden, terwijl dit niet nodig is.

Voorkomen is beter dan genezen, vindt een weldenkend mens. Dus hoop ik maar dat u zo verstandig bent uw kinderen wel het programma van de DKTP-prikken te laten doorlopen en uw pubers wél naar de vaccinatierondes stuurt voor het HPV-vaccin. Dus laat je niet bedotten door enge dominees, vage goeroes en alternatieve zogenaamde ‘gezondheidsdesko’s’. Ik vind dus dat Lubach het heel helder uitlegt in zijn onderstaande FAQ VAC’s.

Lees ook:Anti-vaccinatie beweging maakt onsmakelijke vergelijking met verkrachting
Lees ook:Senator Heleen Dupuis wil vaccinaties verplichten
Lees ook:6 van de 10 meiden haalt prik tegen baarmoederhalskanker
Lees ook:Thuisblijven voor ziek kind: 9 van de 10x doet de moeder dit
Lees ook:Kinderen van alleengaande moeders doen het net zo goed

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Vaccinatie-discussie: het heeft allemaal te maken met angst voor het onbekende

  1. ben

    het heeft met vertrouwen te maken. mensen worden zo vaak voor gelogen dat ze niemand meer vertrouwen. onze maatschapij is door en door corrupt. als er geld mee verdiend kan worden dan doen mensen levens er niet toe. ik geloof dat de meeste dokters echt wel goed willen doen. helaas heb ik 0.0 vertrouwen in de organisaties die de artsen van informatie voorzien. 0.0 vertrouwen in de overheid. en 0.0 vertrouwen in de media. dat is waarom mensen het internet op gaan voor informatie. het internet staat ook vol met onzin maar daar kan je uit meer dan 10000 bronnen een keuze maken.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>