Kate Middleton schrijft over haar oma: een code-kraakster uit WO II

Kate Middleton, de hertogin van Cambridge, heeft wijlen haar grootmoeder op een bijzondere manier geëerd en haar verhaal voor het nageslacht vastgelegd. Kate schrijft in een nieuw boek van GCHQ, de inlichtingendienst van het Verenigd Koninkrijk, over haar dappere Valerie Glassborow (1924-2006) die in de Tweede Wereldoorlog geschiedenis schreef door een code te kraken.

Valerie Glassborow was namelijk één van de vrouwelijke medewerkers van Bletchley Park, die door het geheimschrift van de Duitsers te ontcijferen, een grote bijdrage leverden aan het winnen van de Tweede Wereldoorlog voor de geallieerden.

Om de codekrakers te eren lanceert GHCQ nu een boekwerk met raadsels, vraagstukken en puzzels. Inclusief het voorwoord van de Britse hertogin. “Ik ben altijd ongelooflijk trots geweest op mijn oma, Valerie Glassborow, die op Bletchley Park werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij en haar tweelingzus, Mary, werkten samen met duizenden andere jonge vrouwen als onderdeel van het grote verenigde front om codes van de vijand te kraken. Ze spraken zelden over hun diensten in de oorlog, maar we weten nu hoe belangrijk de mannen en vrouwen van Bletchley Park waren, aangezien zij de lastigste problemen van het land oplosten.’

Het boek is vanaf deze week te koop. De opbrengst gaat naar Heads Together, een campagne over geestelijke gezondheid waar Kate, haar echtgenoot en zwager zich voor inzetten.

‘The Bletchley Circle is de naam van een TV-serie uit 2012, die gaat over 4 van de vrouwen die in WO II code kraakten.

Lees ook:De vergeten Russische vrouwen uit Limburg
Lees ook:Het vrouwelijk vernuft van de computerindustrie
Lees ook:Verzetsvrouw / kunstenares Truus Oversteegen overleden
Lees ook:Memoires Franse ex-presidentsvrouw Trierweiler worden speelfilm
Lees ook:Film over Auschwitz-vrouwen met Johanna ter Steege naar Locarno

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>