Internationale Vrouwendag: brood & rozen

Zojuist lees ik dat het steeds gebruikelijker wordt dat vrouwen op Internationale Vrouwendag een bloemetje krijgen.

Ook en vooral de Nederlandse bloemenbedrijven hopen na 14 februari rond 8 maart weer goede zaken te doen.

Ik wil geen spelbederver zijn, maar ben bang dat de betekenis van de dag dan toch door velen niet goed begrepen wordt…….

De Internationale Vrouwendag is een herdenking van de eerste staking door vrouwen die plaatsvond op 8 maart 1908 in New York. Deze was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie en is beroemd geworden door onder meer de poëtisch verwoorde eis van de vrouwen: ‘brood en rozen’.

De staking was het prille begin van de strijd voor de vrouwenemancipatie en tegen de vrouwendiscriminatie. In 1910 deed de Duitse socialiste Clara Zetkin tijdens een conferentie voor socialistische vrouwen in Kopenhagen het voorstel om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. In 1917 brak op 8 maart opnieuw een staking uit vanwege de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie, nu in het Russische Sint-Petersburg, onder leiding van de revolutionaire Alexandra Kollontai. Nu werd 8 maart definitief de datum van Internationale Vrouwendag.

Sinds in de jaren ’60 de 2e feministische golf op gang kwam wordt de dag weer volop gevierd, meestal met demonstraties, bijeenkomsten en conferenties. Vrouwen van alle landen, gezindten en politieke stromingen nemen deel. In 1978 werd de Internationale Vrouwendag ook door de Verenigde Naties erkend.

Vrouwendag is dus echt wel een andere dag dan de traditionele bloemendagen. Natuurlijk is het leuk dat geliefden, werkgevers of wie dan ook vrouwen een bloemetje willen geven. Of vrouwen mekaar onderling.

Maar het is dus niet omdat zij zo’n leuke moeder is (Moederdag) of omdat je haar stiekem aanbidt (Valentijnsdag) of omdat je wilt laten merken dat je van haar houdt (Elke Dag). Ook is het geen verjaardag: Vrouwendag staat symbool voor de kracht van vrouwen.

Als eerbetoon aan: de vrouwen die vrouwenkiesrecht voor elkaar kregen, recht op werk gaven, recht op studeren en die benadrukten dat vrouwen weliswaar niet gelijkaardig zijn aan mannen, maar wel gelijkwaardig. Daar mogen wel brood en rozen voor worden gegeven!

Lees ook:Programma Internationale Vrouwendag 2014, ook bij u in de buurt!
Lees ook:Geen bloedbloemen voor je moeder!
Lees ook:Amnesty International draait ‘The Help’ op Vrouwendag
Lees ook:Ook Google Doodle eert Internationale Vrouwendag
Lees ook:Powervrouwen: gefeliciteerd met deze 8ste maart!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>