Mannen en vrouwen bidden nu eindelijk samen bij de Klaagmuur

Het heeft nogal wat tijd gekost, maar de strijd van ‘Vrouwen van de Muur’ is niet voor niets geweest.

Gisteren werd besloten dat mannen en vrouwen op dezelfde plek bij De Klaagmuur mogen bidden en met dezelfde rechten.

Premier Benjamin Netanyahu noemt het een creatieve oplossing die het volk van Israël zal verenigen. Hoewel orthodoxe kabinetsleden tegen het plan hebben gestemd, zeggen ze het moderne besluit wel te accepteren.

Tot voor kort mochten mannen en vrouwen alleen apart van elkaar bidden op de heilige plek. Vrouwen hadden bovendien opvallend mochten echter niet hardop bidden, niet uit de Thora lezen en het was hen niet toegestaan om een gebedskleed (talliet) of gebedsriem (tefilin) te dragen tijdens het ochtendgebed.

De Klaagmuur is het enige overblijfsel van de joodse tempel, die in het jaar 70 door de Romeinen werd vernietigd. Dagelijks bezoeken duizenden joden de plek om te bidden. Orthodoxe joden maken de dienst uit bij de muur. Die wilden tot nu toe dat de bokken en de geiten gescheiden bleven.

Vrouwen streden de afgelopen al 27 jaar voor gelijke rechten bij de heilige plek. Onder de naam ‘Vrouwen van de Muur’ kwamen ze elke maand bijeen om hardop te bidden, gekleed in gebedskleed en gebedsriem. Keer op keer werden ze weggejaagd, soms liep het zelfs uit op conflicten en arrestaties.

Orthodoxe en ultra-orthodoxe joden zagen hen als provocateurs. In hun ogen mochten alleen mannen boven de 13 jaar de traditionele attributen gebruiken. Orthodoxe joden kennen om die reden ook geen vrouwelijke rabbijnen. Bij liberale joden is dit geen probleem.

In 2013 liep het conflict zelfs zo uit de hand dat orthodoxe mannen steevast op kwamen dagen bij de protesten van de vrouwen om ze op andere gedachten te brengen. Ze bekogelden de vrouwen met eieren, stenen, afval plastic flessen en plastic stoelen.

Om de vrouwen deels tegemoet te komen werd datzelfde jaar nog een apart stuk van de muur vrijgemaakt waar ze mochten bidden. Maar, zo zei Anat Hoffman, de voorzitter van ‘Vrouwen van de Muur’ destijds in The New York Times, dat was een grote teleurstelling. Hun stuk Klaagmuur bevond zich naast het toilet, naast de uitgang, volgens Hoffman. “De politie laat de pestkoppen de regels bepalen.”

Lees ook:Vrouwen eisen De Klaagmuur op
Lees ook:Orthodoxe Joden bekogelen biddende vrouwen bij Klaagmuur met eieren
Lees ook:Orthodoxe jodenmannen weer kwaad op vrouwen van de Klaagmuur
Lees ook:Orthodoxe Joden verbieden vrouwen gebeds-accessoires te gebruiken
Lees ook:Israëlische rabbijnen krijgen dreigbrieven om vrouwen bij de Klaagmuur niet toe te staan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>