Over vrouwen die een moord begaan

We denken vaak ‘vrouwen geven leven, maar nemen het niet’. Toch is de realiteit van vandaag de dag, maar ook van vroeger tijden, anders.

Ze smeerden rattengif op het brood van hun man of staken de meid neer. Ze beraamden hun misdaad gedurende vele jaren of handelden in een opwelling: de bijl hing voor het grijpen en het was gebeurd voor ze het wisten.

Het relaas van 10 vrouwen, levend tussen 1712 en 1946, opgetekend door Steffie van den Oord.

Vrouwen moorden minder vaak dan mannen, maar ze hebben meestal een beter verhaal. Over hoe je iemand per ongeluk door zijn hart kunt steken, zoals een vrouw dat deed in Amsterdam, 1925. Over een moord als verzetsdaad na de oorlog, of over de baby die verdween door hem op de vijlbank van de vader te leggen. Het gebeurde in 1774 in de Achterhoek.

Doordat van den Oord zich verdiepte in hun verhalen kwamen de vrouwen met hun verhalen ‘tot leven’ uit de dossiers. “Het was best shockerend maar een enkele keer erg ontroerend, waarbij er bijna een traan op zo’n archiefstuk viel”, vertelt ze bij Omroep Brabant.

10 moordenaressen: 10 waargebeurde verhalen over dood en leven – en vooral over liefde, de bloedrode draad in dit moordboek.

Lees ook:Twitteren voor vrouwen die geen aangifte durven doen van seksueel geweld
Lees ook:Niet te geloven: orthodox Joodse krant knipt vrouwen uit Parijse demonstratie
Lees ook:Vrouwelijk HBO-personeel verdient 11% minder dan mannelijke collegae
Lees ook:Henriette Tol & Anneke Blok als zussen in ‘Een Goed Nest’
Lees ook:Britse ontvangt 1/2 miljoen omdat vader van haar kind politie-infiltrant bleek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>