Langharige, huilende mannen in roze borduursels en op hoge hakken!

De aanhef boven dit bericht is geen sprookje en ook geen homo-manifest.

Het is geschiedenis.

Want de gender-stereotypes zijn toch echt verzinsels van de afgelopen eeuw.

Als u de volgende zaken leest, zult u ook overtuigd zijn dat masculien en feminiem door mensen bepaald wordt en niet door de natuur……

The Huffington Post zette de historie op een rijtje:

1. Roze was voor jongens, blauw was voor meisjes.
Vroeger werden alle kinderen in witte jurkjes gestoken tot ze ongeveer 6 jaar waren. Pas in 1918 raakten de pastelkleuren in zwang. Roze werd gezien als een krachtige kleur voor jongens en blauw juist als een fijngevoelige kleur voor meisjes. Rond 1940 draaiden de rollen / kleuren plots om.

2. Hoge hakken werden ontworpen en gedragen door mannen.
Perzische soldaten droegen hoge hakken omdat ze dan bij het paard rijden beter houvast hadden in de stijgbeugels. Rond 1600 raakte de Europese elite gefascineerd door de onbekende draagstijl en nam de ’trend’ over. Denk aan de zonnekoningen van Frankrijk. In 1800 raakten de hoge hakken voor mannen uit de mode.

3. Onderwijzeressen en secretaressen: het waren allemaal mannen.
Zoals we vanochtend reeds eerder schreven waren en zijn niet alle secretaresses van de vrouwelijke kunne. Wat we nu als typische vrouwenberoepen zien, werd begin vorige eeuw nog allemaal door mannen uitgevoerd. Een mannelijke secretaresse (klerk) verdiende wel het dubbele van een vrouw en het werd gezien als een opstapje naar een leidinggevende functie.

4. Kant werd gedragen door mannen. En door vrouwen, zolang je maar tot de elite behoorde.
Net als hoge hakken werd kant in kledij een paar eeuwen geleden als iets deftigs gezien. Het was een tijdrovend proces, dus duur. Kant was dus echt een statussymbool voor de rijken, vooral in de 18 eeuw. In de 19 eeuw raakte het bij de mannen uit de mode.

5. Mannen huilden als teken van bewondering voor mooie kunst. Zo niet, dan was je plebs.
‘Maar een man mag niet huilen is typisch jaren 70 en typisch voor westerse moderne culturen. Vroeger was het laten stromen van tranen een teken van beschaving en oprechtheid.

6. Cheerleaders starten als een jongensclubje, omdat het te mannnelijk zou zijn om meisjes mee te laten doen.
Een goede cheerleader geweest zijn tijdens je studententijd, was voor mannen begin 1900 echt een aanbeveling. Het leiden van ‘deze cheers’ was een ervaring voor latere leidinggevende functies. Pas in de 60′er jaren werd het een bezigheid voor meisjes, omdat de bijbehorende sporten ‘te mannelijk’ voor hen waren.

7. Een gerespecteerd heer droeg lang haar.
Het was geen uitvinding van de Beatles in de 60′er jaren. De koningen in de Middeleeuwen hadden allemaal lange lokken. Alleen mannen uit de lagere klasse hadden kort geknipte koppies, om het standverschil duidelijk te houden. In de 17e eeuw werd lang, dik haar gezien als een statussymbool van mannen. Opnieuw met Lodewijk de XVIe als bekendste voorbeeld.

8. Zowel mannen als vrouwen hebben een biologische klok.
De behoefte om zich voort te planten wordt heden ten dage vooral bij vrouwen neergelegd. Het blijkt echter gewoon een kwestie van levensfase. Vrouwen hebben eerder last van rammelende eierstokken dan mannen van opstandige zaadleiders, maar recente onderzoeken tonen aan dat juist mannen gelukkiger worden van nazaten en vrouwen alleen maar tijdelijk.

9. Bier drinken en brouwen is uitgevonden door vrouwen.
Mannelijke mannen drinken bier en vrouwen wijn. Mispoes. Hoewel er geen echte uitvinder op bier kan worden geplakt, is uit historisch onderzoek gebleken dat brouwen duizenden jaren lang een vrouwendomein was. Het werd in het oude Mesopotamië zelfs gezien als een geschenk der godinnen. Bier: vrouwen weten waarom.

Lees ook:Louboutin ziet zijn torenhoge hakken als teken van feminisme
Lees ook:Hoge hakken, hoge status
Lees ook:En ook deze zaken werden uitgevonden door vrouwen
Lees ook:Met mini miss verkiezingen is echt van alles mis
Lees ook:Seksistisch Rusland: vrouwen op hoge hakken gratis naar Van Gogh-expo

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>