Alle vrouwen ovuleerden bij Volle Maan en menstrueerden bij Donkere Maan

In de tijd dat het kunstlicht nog niet was uitgevonden en onze voomoeders nog in grotten leefden was er een echte maastonde.

Dat wil zeggen dat vrouwen vruchtbaar waren met Volle Maan en onvruchtbaar bij Donkere Maan.

Zo’n collectieve cyclus ontstaat ook in onze moderne tijd nog als vrouwen veel samenwerken en veel in elkaars gezelschap verkeren.

Zo kan er het geheel vrouwelijke gedeelte van een kantoor dus tegelijk menstrueren……

Over dit fenomeen schrijft vandaag Ellen de Visser in De Volkskrant.

Het verschijnsel staat bekend als het McClintock-effect, naar de Amerikaanse psychologe die het in 1971 voor het eerst beschreef. Martha McClintock vroeg 135 vrouwen in een studentenhuis om een half jaar lang hu cyclus bij te houden. Bij de studentes die hecht contact hadden, nam het tijdsverschil tussen die begindagen af.

Maar psycholoog Jeff Schank maakte een paar jaar geleden brandhout van deze stelling. In een groep vrouwen zijn er altijd wel een paar die gelijktijdig ongesteld zijn, maar dat is puur toeval. Zo kan het idee ontstaan dat menstruaties synchroon lopen, terwijl dat na een paar maanden alweer voorbij is.

Toch ben ik benieuwd wat er gebeurt als er een experiment komt, waarbij vrouwen in de natuur leven en weer in grotten gaan wonen zonder kunstlicht. Kijken of de maan dan weer echt een maanstonde aanmaakt bij vrouwen.

Bijvoorbeeld in de Cango Caves in Zuid Afrika (zie illustratie), die bijna onaangetast de situatie van 15.000 jaar terug laat zien.

Lees ook:Ik kan niet slapen: het is supermaan!
Lees ook:Bij Volle Maan slapen niet alleen heksen slechter
Lees ook:Volle maan met kerst: de maan van Yule
Lees ook:Ook wakker? 3e supermaan van dit jaar!
Lees ook:‘One giant leap for womankind’: vrouw naar de maan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>