Waarom de topless zonaanbidsters van onze stranden verdwenen

In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw was je toch echt een tuthola als je je bikinibovenstukje aanhoield op het strand. Leve de vrijheid, leve het streeploos bruin zijn.

Ik persoonlijk heb nooit van ‘blootcultuur’ gehouden en vind het prettig als er nog iets privé blijft en bijzonder blijft voor zeer intiem gezelschap.

Kijk je nu naar de overvolle stranden, dan zie je veel lichaamsbloot, maar geen blote borsten meer. Zij we preutser geworden of ligt de lat gewoon hoger anno 2013?

De Volkskrant ging ten rade bij de Vlaamse seksuologe Goedele Liekens, al ziet zij niet meteen een duidelijke reden. Volgens haar is het wel mogelijk dat de plastische chirurgie er iets mee te maken heeft. “Zou het kunnen dat vrouwen bang zijn dat je de naden en de stiksels ziet?”, aldus Goedele.

Haar collega Yuri Ohlrichs, die spreekt van een internationale trend, denkt dan dat de perfecte gephotoshopte lichamen uit de media vrouwen afschrikken om zichzelf bloot te geven. “Of ze denken: er is al zoveel bloot op internet, laat ik mijn borsten maar bedekken.”

Lingerieontwerpster Marlies Dekkers meent dat ‘de multiculturele samenleving, met die mix van waarden en normen’ de reden is. Anderzijds wijst ze ook naar het crisisklimaat, waar de bevrijde sfeer van de zogenaamde monokini niet meer bij aansluit. “Het zijn onzekere conservatieve tijden. Mensen kiezen voor veiligheid”, aldus de lingeriekoningin.

Trendwatcher Herman Konings, die dit weekend aan het woord werd gelaten in De Morgen Magazine, herhaalt zijn stelling uit 2009 dat het verdwijnen van bloot zonnen niets met een nieuwe golf van preutsheid te maken heeft, maar alles met andere normen en waarden. “De babybusters (de kinderen van de babyboomers) zetten zich af tegen de verworven vrijheden en het libertijnse gedrag van hun ouders en dus ook tegen het ongegeneerd topless zonnen.”

Ook de nieuwe tijden, waar vrouwen vaker met beelden van hun eigen lichaam worden geconfronteerd, hebben invloed op de keuze van de strand-outfits. “Dan zijn bikini’s, die zo gemaakt zijn dat ze het lichaam mooier maken, een beter alternatief voor het zelfvertrouwen”, aldus Konings. “Bovendien is bedekken ook prikkelen, alles overlaten aan de verbeelding. Dat is storytelling. Heel anders dan de houding ‘What you see is what you get’ van de vorige generatie.”

Lees ook:Topless demonstratie in Rio flopt. Oorzaak: teveel mannen!
Lees ook:Uit die beha: het is Go Topless Day
Lees ook:Waarom wordt een man met ontbloot bovenlijf niet gearresteerd en een vrouw wel?
Lees ook:Padvindsters helpen in de strijd tegen de blote borsten van pagina 3
Lees ook:Gewaagde, topless actie voor Breast Cancer Awareness

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>