Barack Obama onthult standbeeld van vrouw zonder wie hij nooit president geworden was

Rosa Louise Parks-McCauley (1913 — 2005) werd begin jaren ’50 actief in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.

Op 1 december 1955 weigerde ze haar zitplaats in een bus af te staan aan een blanke en achter in de bus te gaan zitten, zoals de wet in Alabama dat toen voorschreef.

De politie werd erbij geroepen en Parks kreeg een boete van $10 (plus $4 griffiekosten). Toen ze weigerde te betalen, werd ze gearresteerd en in februari 1956 berecht voor verstoring van de openbare orde.

Ds Martin Luther King kreeg lucht van de zaak en begon de geweldloze Montgomery-busboycot, waardoor het busbedrijf bijna failliet ging en uiteindelijk de scheiding van blanken en zwarten moest afschaffen.

Dit leidde tot meer protesten tegen de rassensegregatie. Intussen was de rechtszaak van Rosa Parks bij het Amerikaanse Hooggerechtshof beland, dat haar in het gelijk stelde en de scheiding tussen blanken en zwarten ongrondwettig verklaarde.

Als eerste vrouw in de geschiedenis van de VS werd haar lichaam na haar dood opgebaard in het Capitool, een eer die normaal gesproken alleen aan presidenten en enkele oorlogshelden gegund is.

En nu heeft Rosa Parks, een standbeeld, dat onthuld werd door de man die zonder haar nooit president geworden zou zijn: Barack Obama……..

“Met een simpel gebaar hielp zij Amerika en de wereld te veranderen”, aldus Obama. “Vandaag krijgt zij de plaats die zij verdient tussen hen die de koers van deze natie hebben vormgegeven. Rosa Parks’ boodschap is dat er altijd iets is wat wij kunnen doen. Zij vertelt ons dat wij allen verantwoordelijkheden hebben, voor ons en voor elkaar.”

De 100e geboortedag van Rosa Parks is in de VS uitgeroepen tot National Day of Courage (Nationale Dag van de Moed).

Hieronder een filmpje met een bio van de vrouw die de apartheid in Amerika hielp verdwijnen en daaronder een foto van Obama bij het vandaag onthulde standbeeld in de eregalerij op Capitoll Hill.

Lees ook:Nobelprijs-winnares Nadine Gordimer (90) overleden
Lees ook:Vrouwen die Amerika maakten
Lees ook:Barack Obama houdt van ‘leading lady’ Meryl Streep
Lees ook:De tweede man bij de CIA is vanaf heden een vrouw
Lees ook:Voorzie het 20 dollar-biljet van een vrouw!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>