Het F – woord

We Can Blog It‘Je moet niet denken dat ik een feministe ben hoor, maar……’

Hoe vaak horen we dat vrouwen niet zeggen? Het is anno 2013 niet hip, niet cool en vooral niet sexy om te zeggen dat je feministe bent. Het is een besmet woord, dat mannen én vrouwen doet denken aan roze tuinbroeken, hangborsten en ongeschoren oksels.

Een beeld dat al bijna 4 decennia achterhaald is, maar toch. ‘Ik ben geen feministe hoor’. Eerst iets ontkennen, om dan iets te zeggen waaruit het tegendeel blijkt. Vermoeiend…..

Ellie Levenson is auteur van ‘The Noughty Girl’s Guide to Feminism’ en noemt deze vrouwen feminisnts. Op z’n Nederlands gezegd: feminiets.

Ze hangen de feministische beginselen wel aan, maar zijn bang voor het stigma en zeggen maar snel dat ze het absoluut niet zijn. Van de 70% vrouwen in de VS die in een enquête aanvinkte dat ze zichzelf geen feministe noemt, besloot 65% na het lezen van de definitie in het woordenboek dat ze er toch wel eentje was.

Na feminisme in de 70′er en 80′er jaren had je eerst een hele tijd niks. Toen kwam Girl Power van The Spice Girls, die bij nader inzien helemaal niet zoveel power hadden. Nu hebben we vrouwenpower en powervrouwen. Volwassen geworden feminisme.

Vrouwen die én sterk én vrouwelijk durven zijn. Voorlopig hebben we het dus voor al die gevoelige tenen maar even over het F -woord. Let op mijn woorden: het wordt vanzelf weer hip om te zeggen dat je een feministe bent. Ik ben het in elk geval wel en men zegt dat ik vaak ‘avant-garde’ ben.

Het Feministen-lied door Nellie McKay: