Blote Borsten Bijbel schiet Hogeschool Amsterdam in verkeerde keelgat

Het was gegroeid uit een mooie gedachte: The Boobie Bible: een verzameling bloteborstenfoto’s gemaakt door een groep Amsterdamse studentes, Feminist Committee (FemCom), aan de Universiteit van Amsterdam.

Echter de kaft van het studentenblad FOLIA dat dit illustreerde is 1 dag voor de open dagen van volgend studiejaar uit de schappen verwijderd.

“Mijn zorg is dat bezoekers van de open dag worden afgeschrikt door de cover. Deze geeft niet weer wie wij zijn”, aldus Ietje Veldman, voorzitter van de faculteit Onderwijs en Opvoeding op de website van het studentenblad.

Paul Helbing, de woordvoerder van de HvA, zegt dat sommige faculteiten met dit beeld geen eerste indruk op hun toekomstige studenten en hun ouders wilden maken. Het zou gaan om de afdelingen Onderwijs en Opvoeding, en Maatschappij en Recht. De HvA heeft toegestemd met het verwijderen van de kopij.

Ze zijn overigens alleen voor de open dag van morgen weggehaald. Maandag ligt de FOLIA weer overal. “Het is geen hogschool-brede keuze, de afdelingen mogen zelf beslissen wat er in hun gebouwen ligt”, verduidelijkt Helbing.

Hoofdredacteur Altan Erdogan is uiteraard niet blij. “We vinden het heel bizar dat de HvA voor anderen bepaalt wat aanstootgevend is. Het is 2016. We werden ook niet ingelicht. We kregen een telefoontje dat de bakken leeg werden gehaald en zijn toen maar gaan kijken. De Folia’s bleken inderdaad verwijderd.”

De foto’s uit de Boobie Bible waren juist bedoeld om het taboe op borsten te doorbreken. Erdogan: “De initiatiefnemers kregen dus een week na publicatie van het stuk al bevestiging van een grote onderwijsinstelling. Heel mooi, maar ook cynisch.”

De ASVA, de belangenbehartigingsorganisatie voor de studenten van de UvA en HvA, is eveneens zeer ontzet over het voorval. “Het artikel laat zien dat er binnen onderwijsinstellingen nog steeds te weinig aandacht is voor de ongelijkheid tussen man en vrouw, een groot probleem,” aldus voorzitter van ASVA Xandra Hoek in Het Parool van vandaag.

Lees ook:Blanke, grijze mannen houden toezicht op universiteiten en HBO’s
Lees ook:Dochter vrouwonvriendelijke Turkse premier Erdogan in politiek
Lees ook:Turkse Merve Büyüksaraç moet wellicht 2 jaar bak in voor ‘beledigen’ Erdogan
Lees ook:Terug naar af? 4 gesluierde vrouwen in Turkse parlement!
Lees ook:Volgende maand weer een ‘Red de tieten’-race Rotterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>