Zwarte Barbie-poppen in Afrika verslaan hun blanke zusters

De alleenheerschappij van Barbie in de wereld der poppen neemt af.

Nevenstaande ‘Queens of Africa’ zijn bijvoorbeeld zo populair in Nigeria dat ze beter verkopen dan het witte paradepaardje van fabrikant Mattel……

De zwarte poppen zijn het project van Taofick Okoya, een Nigeriaanse zakenman die 7 jaar terug gefrustreerd werd toen hij geen enkele zwarte pop voor zijn nichtje kon vinden.

Dus besloot hij er maar zelf te gaan ontwikkelen en produceren. Intussen zijn de poppen enorm populair.

Okoya maakte drie verschillende poppen, die gemoddeleerd werden naar de 3 grootste stammen in het land. De stijl van elke pop, compleet met traditionele kledij, handtassen en haarkammen, vertegenwoordigt een groep en kreeg ook een diepere betekenis mee: Nneka representeert liefde, Azeezah is de koningin van de vrede en Wuraola staat voor uithoudingsvermogen.

Intussen gaan maandelijks zo’n 9000 exemplaren zwarte koninginnen over de toonbank, die met €4 per stuk behoorlijk goedkoper zijn dan de ‘gewone Barbies’ .

Het is in elk geval al 15% van speelgoedomzet in Nigeria. Maar daar is het Okoya niet om te doen. “Ik wil dat deze poppen een positief voorbeeld zijn van Afrikaanse cultuur, geschiedenis en mode, zodat kleine meisjes trots kunnen zijn op hun erfgoed.”

Lees ook:Sonia Singh strijdt tegen mismaakte seksistische kinderpoppen
Lees ook:Annie Collinge brengt de poppen aan het dansen
Lees ook:Kanker, Alzheimer en Poppen op TEDxAmsterdamWomen
Lees ook:Etalagepoppen in lingerie verboden in India, teneinde verkrachters niet op het idee te brengen
Lees ook:Iman Bowie voert actie voor meer zwarte modellen op de catwalks

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>