Rot op met die Roze Maffia!

Alles roze. Dat is zo ongeveer de wens van kleine meisjes van nu, waar het hun kamer en kleding aangaat.

Bij sommige verstandige meiden gaat dit vanaf een jaar of 13 vanzelf over.

Bij anderen niet en dat levert de Barbie-achtige cultuur, waarvan bij mij en veel vrouwen met mij, de haren van overeind gaan staan.

Als er zelfs tijdschriften en websites voor vrouwen gemaakt worden die zo roze zijn als een suikerspin, dan is er sprake van een heuse Roze Maffia……..

Dat vindt ook Becky Howard. Om haar dochter van 2,5 jaar te beschermen tegen de roze plaag verstopt ze al het speelgoed dat ook maar een tint van roze bevat en kiest ze resoluut voor blauwe pampers.

“Net als heel veel moeders van dochters leek de meisjesachtige, roze marketing me in eerste instantie onschuldig. Bovendien had ik voor mijzelf beslist dat ik er niet aan toe zou geven. Ik heb ook een zoontje die met plezier met treintjes, maar ook met een theesetje speelt. Mijn dochter is daarentegen gefixeerd op roze, omdat ze er in alles mee geconfronteerd wordt, van televisieprogramma’s tot verhaaltjes en cadeautjes”, aldus de anti-roze Howard.

Zo wijst ze erop dat veel kinderspul alleen in het roze verkrijgbaar is. Zelfs bij de tandarts wordt haar dochtertje ‘prinses’ genoemd en gaat ze naar huis met roze stickers.

Volgens genderdeskundige Dr. Laura Nelson kan deze roze fixatie inderdaad schade berokkenen. Zij onderzocht verschillen tussen de stereotype voorkeuren bij jongens en meisjes. Het blijkt dat we van nature niet aangetrokken worden door roze of blauw.

Het gevolg van het aanhoudend bombardement van al dat roze is dat kinderen deze dingen ook gaan projecteren op zichzelf. Nelson kaart aan hoe meisjes bijvoorbeeld gaan geloven dat zij al het emotionele werk moeten doen binnen relaties, dat ze er altijd opgetut moeten bijlopen en dat risico’s nemen en leidinggevende functies uitvoeren geen onderdeel van hun toekomst kunnen vormen.

Aan de mensen die spontaan reageren met “Kleine meisjes houden gewoon van roze”, heeft Nelson de volgende boodschap: “Genderconditionering begint al op zeer jonge leeftijd, dus het is geen nieuws dat meisjes al vanaf hun geboorte aangezet worden tot meisjesachtige dingen en een voorkeur voor roze ontwikkelen”. Toch willen moeders als Becky Howard voorkomen dat hun dochters zich verplicht voelen om geïnteresseerd te zijn in juwelen, make-up en winkelen.

“Om de roze vloedgolf tegen te gaan, heb ik wanhopige, ronduit komische maatregelen moeten treffen. Mijn moeder en ik smokkelden de truttige, roze poppenbedjes het huis uit en hebben al het roze, plastic bestek verstopt om mijn dochter te dwingen van ook met andere kleuren te eten. Ik koop ook blauwe ‘jongenspampers’ voor haar. Het klinkt misschien belachelijk, maar ik wil dat ze straks haar eigen keuzes maakt over wie ze is, wat ze wil dragen en waar ze van houdt.”

PS Ik weet niet wat de gevolgen zijn van het verschil in de plasgootjes bij zogenaamde jongens- en meisjesluiers of dat dit gewoon marketingtruc 650 is. Daarvoor ben ik al veel te lang uit de baby’s.

Lees ook:‘Het liefst poepen meisjes ook nog roze’
Lees ook:Als een klein meisje zelf kiest wat ze aantrekt……
Lees ook:Jennifer Hudson kruipt in de huid van Winnie Mandela
Lees ook:De roze maffia II: nog nooit was speelgoed zo sekse-gericht als nu
Lees ook:Vaginale verminking: Blijf van mijn lijfje!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>