Laat meisjes alsjeblieft nog even lekker meisjes zijn!

Een actie van de Britse website Mumsnet: ‘Let girls be girls’ is me werkelijk uit het hart gegrepen. Het is een noodkreet van opvoeders over de idioot vroege erotisering van meisjes van nu. De slogan is exact wat ik ook altijd roep: ‘Mogen meiden alsjeblieft gewoon ook nog even meiden blijven?’

Dat zeg ik niet, omdat ik vind dat we kinderen niet seksueel moeten opvoeden. Dat begint wat mij betreft al vanaf de geboorte. Maar ik zei ook altijd al tegen mijn meisje: ‘Grote mensendingen doen kun je je hele leven nog. En daar horen ook grote mensen-zorgen bij!’

Meisjes van 14 moeten vooral nog giechelen, de wereld leren begrijpen en wat voorzichtig experimenteren met jongens. Maar nog niet de ‘real stuff’ willen, die de maatschappij hen wel opdringt…………

In een rapport, onderdeel van ‘Let girls be girls’ staat dat kinderen van nu opgroeien in een overgeseksualiseerde wereld en cultuur.

De huidige Westerse maatschappij maakt het ouders moeilijk om nee te zeggen als kinderen gaan zeuren om suggestieve kleren. Wat te denken van opgevulde bh’s (maatje 65A) voor meisjes die nog helemaal geen borsten hebben of strings voor meisjes van 10 jaar? En dan zijn er nog de T-shirts met opdrukken als ‘Future Wag’ (oftewel: toekomstige voetbalvrouw): dat zijn zaken die ook veel Britse ouders in het verkeerde keelgat geschoten zijn.

Maar je bent als vader en moeder toch gewoon de baas over je kinderen, dus jij bepaalt of ze dat mogen of niet, zullen velen zeggen.  ”Klopt”, zegt ook Carrie Longton van het 4 miljoen lezers per maand trekkende mumsnet.com, “Maar het wordt ouders door een overweldigend aanbod en de invloed van de commercie wel heel moeilijk gemaakt.”

De campagne ‘Let girls be girls’ heeft als doel de voortijdige seksualisering van kinderen in te perken door bedrijven te vragen zich niet langer in te laten met artikelen die in hun campagnes de nadruk leggen op fysieke verleiding van jonge meisjes. “Dit gaat niet over preutsheid of heimwee naar het roze beeld van de kindertijd. Het gaat om miljoenen ouders en tientallen wetenschappers die vinden dat er iets goed mis is met een maatschappij die pumps en t-shirts met ‘future porn star’ erop wil verkopen aan 10-jarigen’, aldus de campagneleiders.

Psychologen en psychiaters maken zich dan ook zorgen over de veranderde tijdsgeest waarin kinderen steeds jonger kind-af lijken te moeten zijn. Er zijn onderzoekers die stellen dat kinderen adolescent worden nog voor ze puber zijn geweest. Ze slaan de ‘latentiefase’, over. Deze fase duurt normaal gesproken van ongeveer het 6e tot het 12e levensjaar en staat in het teken van de cognitieve ontwikkeling. Het kind heeft op deze leeftijd nog weinig erotische interesse. Door de toename van de slimme ‘kidsmarketing’ en de verseksualisering van de maatschappij, worden kinderen gedwongen om zo snel mogelijk een soort van mini-volwassene te worden.

Kinderen moeten gewoon nog lekker even gewoon kinderen zijn en vooral geen lolita-vamps. Het verkleden van jonge meiden tot hun sexy idolen als Rihanna of LadyGaGa moet wel spel blijven. Dus: ja leuk voor een schoolfeestje of een verjaardagspartij. Maar er verleidelijk, sexy of zelfs ‘sletterig’ bijlopen mag nooit gebeuren onder invloed van de commercie. Dat moet een vrouw echt zelf bepalen en daar moet je toch minstens 18 jaar voor zijn.

Ouderwets, puriteins, preuts? Ik? Helemaal niet. Ik was blij dat ik met mijn dochter destijds kon praten over het moment waarop zij haar maagdelijkheid ging verliezen. En ik was ook blij dat ze daarvoor toen inmiddels ook wel zo ongeveer de leeftijd had. Er is namelijk een tijd van meisje zijn (koester dat!) en een tijd van vrouw zijn. Die laatste fase duurt namelijk al de rest van je leven.

Lees ook:Meisjes en vrouwen moeten er schijt aan hebben of ze leuk gevonden worden of niet
Lees ook:En deze prinsesjes zeggen Fuck!
Lees ook:Mensjesrechten: Michelle wordt gepest omdat ze te dik zou zijn
Lees ook:Sylvia Holla studeert af op tiener-gefriemel
Lees ook:Succeslessen voor vrouwen uit Beyoncé’s documentaire

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>