‘Het liefst poepen meisjes ook nog roze’

Vorig jaar heb ik mijn ouderlijk huis verkocht aan en leuk jong gezin. Laatst nodigden zij mij trots uit om een kijkje te komen nemen in hun pas opgeknapte en mij zo bekende woning.

En inderdaad: van een typisch oude mensen-onderkomen was het omgetoverd tot een gezinshuis anno 2011.

Wat mij het meest opviel was de metamorfose van mijn moeders oude studeerkamer. Alles was er roze.

De dochter des huizes had zelf haar behang, gordijnen, bed en parefernalia mogen uitzoeken en ik had het gevoel dat ik in een snoepkraam stond. Herkent u dit? Dan heeft u waarschijnlijk ook een dochter van onder de 7 jaar…………….

De Amerikaanse journaliste en moeder van een dochter Peggy Orenstein onderzocht dit verschijnsel van meisjes en de kleur roze. Ze doet er verslag van in haar boek ‘Cinderella ate my daughter’.

Peggy is te rade gegaan bij psychologen en luisterde naar de verhalen van andere ouders, ze onderzocht de speelgoedindustrie, praatte met marketeers en plaatst nu in haar boek het verschijnsel in de context van een meisjes- c.q. vrouwenleven.

Tot 7 jaar, zo zeggen de psychologen, zijn kinderen ervan overtuigd dat het de kleren, kleuren, haartooi en speelgoed zijn die hen tot een meisje of een jongen maken. Via hun keuze voor roze bewijzen meisjes zichzelf dus dat ze meisjes zijn. Daarna hebben ze dat minder nodig.

Meisjes groeien uit die prinsessenfase, maar de ambivalentie van het vrouw zijn blijft, schrijft Peggy Orenstein. De nadruk op het uiterlijk, de eeuwige strijd met haar, huid en lijn hoort bij een vrouwenleven. In die zin is de roze periode slechts een voorspel en is het belangrijk om je dochter ook met andere dingen te confronteren. Leren dat je je niet hoeft te conformeren aan de criteria van de buitenwereld , als je het maar aandurft om een eigen identiteit aan te nemen.

Lees ook:Rot op met die Roze Maffia!
Lees ook:Als een klein meisje zelf kiest wat ze aantrekt……
Lees ook:Barbie’s huis is gerestyled door de roze maffia
Lees ook:Koen Wauters huwelijkt zijn 11-jarige dochter uit
Lees ook:Roze schoenen op station Utrecht Centraal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>