10 jaar na moord Theo van Gogh: Ayaan Hirsi Ali geen spijt van Submission

Vandaag, 2 november 2014, is het exact 10 jaar na de moord op cineast en columnist Theo van Gogh door Mohammed Bouyeri.

Zijn gewraakte film ‘Submission’ kwam tot stand omdat voormalig VVD-politica Ayaan Hirsi Ali graag iets wilde maken om huiselijk geweld tegen moslimvrouwen aan de kaak te stellen.

Samen maakten ze de rolprent die werd vertoond op de avond dat Hirsi Ali te gast was bij het televisieprogramma ‘Zomergasten’, in augustus 2004.

De VVD-politica van dat moment waarschuwde van tevoren dat ‘Submission’ voor grote opschudding zou zorgen, omdat moslims de scènes zouden kunnen interpreteren als godslastering.

Zij werd op dat moment al beschermd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. Alleen haar naam en die van Van Gogh verschenen op de aftiteling.

Ook nu nog heerst er onder de crewleden van toen veel angst. Daarom wilden zij alleen op de achtergrond aan de reconstructie van het TV-programma Nieuwsuur meewerken.

Ayaan Hirsi Ali werkte wel mee en Nieuwsuur zendt vanavond ook niet eerder vertoonde beelden uit van een van de laatste interviews met Theo van Gogh.

2 maanden na uitzending in 2004 werd Theo van Gogh op gruwelijke wijze vermoord. Moordenaar, de geradicaliseerde moslim Mohammed Bouyeri, liet 2 brieven op het lichaam van Van Gogh achter: een afscheidsbrief, voor het geval hij bij zijn arrestatie zelf door een dodelijke kogel zou worden getroffen en een brief gericht aan Ayaan Hirsi Ali.

Lees ook:Ayaan Hirsi Ali is nu Amerikaanse
Lees ook:Susan Visser in thriller rond moord Theo van Gogh
Lees ook:Universiteit trekt op laatste moment eredoctoraat voor Ayaan Hirsi Ali in
Lees ook:Ayaan Hirsi Ali vindt dat Netanyahu Nobelprijs verdient
Lees ook:Gevangenis-prediker: ‘Ayaan Hirsi Ali verdient doodstraf’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>