Geweld tegen vrouwen in India piekt

Binnenlandse conflicten en een schrijnend gebrek aan vervolging van vrouwenmishandeling leiden ertoe dat meer dan 40 miljoen vrouwen in het noorden, oosten en de centrale staten van India risico lopen om slachtoffer te worden van seksueel geweld.

In India worden volgens het Nationale Bureau van Misdaadstatistieken (NCRB) dagelijks 92 vrouwen verkracht…….

Daarover bericht Knack.be.

Ondanks de verschillende wetten die het seksueel geweld moeten indijken, lijkt het er niet op dat het aantal gevallen daalt.

Het Indiase cijfer is zelfs hoger dan dat van de Democratische Republiek Congo, waar dagelijks 36 vrouwen ten prooi vallen aan seksueel geweld.

Experten zeggen dat seksueel geweld in India vooral stijgt op plaatsen waar interne conflicten worden uitgevochten.

Een andere reden waarom geweld tegen vrouwen blijft stijgen, is het lage aantal veroordelingen van seksueel geweld. Gedurende de afgelopen 10 jaar is amper 26% van alle daders veroordeeld, aldus het NCRB. De rest van de zaken worden vaak geseponeerd bij gebrek aan bewijs.

Gewapende groeperingen nemen daardoor de rol van de Indiase justitie over. Zo heeft een Maoïstische rebellengroepering in het oosten van India in 2011 de handen van een man afgehakt die werd beschuldigd van verkrachting.

En in 2013 heeft de KCP, een groep communistische opstandelingen uit de noordoostelijke staat Manipur, een antiverkrachtingstaskforce opgericht.

Dat een oplossing dringend nodig is, blijkt uit de criminaliteitsstatistieken die de NCRB vorig jaar publiceerde.

In 2013 werden meer dan 50.000 Indiase vrouwen ontvoerd, terwijl 8000 vrouwen slachtoffer werden van geweld omdat hun echtgenoten een hogere bruidsschat eisen. Meer dan 100.000 vrouwen zijn slachtoffer van partnergeweld.

Lees ook:Verkrachtings-documentaire India verboden in land zelf
Lees ook:Indiase vrouwen zetten sociale media en smartphones in tegen seksueel geweld
Lees ook:Vrouwen willen niet meer op vakantie naar India
Lees ook:India probeert verkrachtingsimago met badges te lijf te gaan
Lees ook:Indiase politica: ‘vrouwen lokken verkrachting zelf uit’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>