Waarom kan het niemand wat schelen dat er 200 meisjes verdwenen in Nigeria?

De afgelopen weken werd het nieuws gedomineerd door de gezonken Zuid-Koreaanse ferry Sewol, waarbij al 146 doden werden geteld en nog ruim 150 mensen vermist zijn.

Maar 2 dagen voor het schip zonk, speelde zich een andere tragedie af aan de andere kant van de wereld, namelijk in Nigeria.

Uit een meisjesschool  in de noordoostelijke staat Borno werden zo’n 230 meisjes ontvoerd. Slechts 2 groepjes van in totaal zo’n 30 meisjes wisten te ontsnappen.
Waar de overigen zijn is onbekend…….

Waarom horen we er niks over? vraagt ook Anne Perkins, journaliste bij The Guardian zich af.

De tragedie in Zuid-Korea speelde zich af voor de camera en het land heeft bovendien de mogelijkheid om die beelden te verspreiden. In Nigeria verdwenen zo’n 200 meisjes zonder enig spoor van de aardbodem.

Hoewel niemand de ontvoering opgeëist heeft, verdenkt men Boko Haram, een terroristische groepering die aan al-Qaida gelinkt wordt. Volgens Amnesty International brachten zij dit jaar al 1500 mensen om in Nigeria.

Bij hun laatste aanslag, die op dezelfde dag plaatsvond als de ontvoering van de meisjes, kwamen minstens 70 mensen om het leven. De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan kwam onmiddellijk ter plaatse. Chibok, waar de meisjesschool staat, moest echter 8 dagen wachten op het bezoek van de gouverneur van Borno.

“Nigeria is ingewikkeld, rommelig en onbekend”, schrijft Perkins. “Het is makkelijk te denken dat wat daar gebeurt niet zo echt is als dat wat er in Zuid-Korea voor de camera gebeurt. Als je naar de beelden kijkt van ouders, die gek worden van verdriet en op het punt staan zelf in het water te springen om hun zoon of dochter te zoeken, realiseer je je dat dit je eigen ergste nachtmerrie is. Er is niet zo’n levendige verbeelding van het lijden van ouders in Borno, alleen een paar schaarse foto’s die via slechte satellietverbindingen verzonden werden.”

“Wat er in Borno gebeurde, is geen ‘willekeurige daad van God’, zoals de tragedie in Zuid-Korea. Het is aangericht door mensen”, aldus Perkins.

“Maar het verlies van de Sewol kan bijdragen aan de verbetering van schepen. In de toekomst kunnen er zo levens gered worden.”

“Het is minder waarschijnlijk dat er uit de ontvoering in Borno lessen getrokken zullen worden”, meent Perkins. Dat er meer soldaten naar de regio gestuurd worden, misschien zelfs door het Westen, zal misschien resulteren in meer veiligheid.

“Maar er is in de noordelijke provincie een eeuwenoude traditie van islamitische heerschappij”, aldus Perkins, die aanhaalt dat er maar weinig interesse is in nuance en een ernstig debat wat de rest van de wereld kan doen om te helpen. “En dat is de werkelijke resultaat van wereldwijde desinteresse.”

Lees ook:Gruwelijk: Boko Haram wil 250 ontvoerde Nigeriaanse meisjes als slavinnen verkopen
Lees ook:60 ontvoerde Nigeriaanse vrouwen ontsnapt aan Boko Haram
Lees ook:Boko Haram: ‘Ons werk is schieten, verkrachten en doden’
Lees ook:100 jaar kopzorgen van vrouwen IV: Zuid & Noord Korea
Lees ook:Zuid Korea heeft eerste vrouwelijke president

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>