Marokko haalt ‘trouwtruc’ uit verkrachtings strafwet

Het Marokkaanse parlement heeft gisteren een artikel uit de strafwet aangepast. Dit gebeurt bijna 2 jaar na een geruchtmakende zaak.

Amina Filali pleegde in 2012 zelfmoord, nadat ze was geslagen, verkracht en werd gedwongen met haar verkrachter te trouwen.

Het was haar enige uitweg uit de val die was gezet door haar verkrachter en de wet…….

Artikel 475 in het Marokkaanse strafwetboek bepaalt dat het een verkrachter is toegestaan vervolging en een lange gevangenisstraf te ontlopen door met zijn slachtoffer te trouwen, indien ze minderjarig is.

De overheid beloofde al sinds 2006 om hier een einde aan te maken en wetgeving aan te nemen die geweld tegen vrouwen verbiedt.

Na een eerste gunstige stemming in maart 2013, keurden de volksvertegenwoordigers woensdagavond unaniem in openbare zitting de schrapping van de bewuste alinea af.

AVAAZ had een petitie met 1 miljoen handtekeningen verzameld en aan het parlement afgegeven om de zaak snel te laten beslissen.

Volgens cijfers van het ministerie van Familiezaken, van eind 2012, waren 6 miljoen vrouwen, op een bevolking van 34 miljoen, slachtoffer van geweldplegingen, waarvan meer dan de helft binnen het huwelijk.

Lees ook:Marokkaanse pleegt zelfmoord omdat zij haar verkrachter moet trouwen
Lees ook:Een film voor alle Marokkaanse vrouwen, overal ter wereld
Lees ook:Vlaamse parlement heeft grootste aandeel vrouwen van Europa
Lees ook:Campagne Marokko: ‘Mijn lichaam, mijn rechten’
Lees ook:Oostenrijkse moslima moest eigenlijk met haar verkrachter trouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>