Azerbeidzjan aborteert duizenden meisjes-foetussen per jaar

Toen de 24-jarige Shana zwanger was van haar tweede dochter, wist ze wat haar te wachten stond. Haar man wilde niet opnieuw een meisje en dwong haar tot een abortus.

“Ze gaven me een roes en haalden m’n foetus weg.” Shana’s tweede dochter werd zo een van de duizenden meisjes die jaarlijks geaborteerd worden in Azerbeidzjan…….

Uit een rapport in 2012 door het Guttmacher Institute, waar TROUW over bericht, blijkt dat Azerbeidzjan het hoogste aantal abortussen ter wereld heeft.

Elke vrouw ondergaat er gemiddeld 2,3 abortussen. Sinds echografieën gemeengoed geworden zijn, worden vooral zwangerschappen van een dochtertje afgebroken. Tussen 2005 en 2009 werden in Armenië en Azerbeidzjan bijna 10% van de meisjes geaborteerd omwille van hun geslacht.

Shana is gevlucht naar een opvangtehuis in het hart van Baku. Ze vertelt hoe ze aanvankelijk gelukkig was met haar man, maar net als veel lotgenotes werd verstoten toen ze maar geen zoon ter wereld bracht.

Volgens Musa Guliyev van de Commissie Sociaal Beleid plant het Azerbeidzjaanse parlement later in de herfst een debat over nieuwe wetgeving. Die zou vrouwen na de 12e week zwangerschap verplichten om een abortus eerst te laten goedkeuren door een medische commissie.

Lees ook:Gratis abortuspillen voor zwangeren die besmet zijn met ZIKA
Lees ook:Geen nummers, maar namen: seksuele en voortplantings-rechten
Lees ook:Abortus-fobie El Salvador: vrouwen met miskraam gaan de bak in
Lees ook:Door IS verkrachte vrouwen moeten recht op abortus krijgen
Lees ook:BESPOTTELIJK: ‘abortus is OK als embryo ongewenst m/v is’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>