Holy F: 150 jaar feminisme

Feminisme lijkt weer springlevend en tegelijkertijd ook broodnodig. Dat vinden ook de makers van de theatervoorstelling ‘Holy F’. Het is 150 jaar geleden dat de eerste golf van het feminisme op kwam. Er is sindsdien veel gebeurd en veel veranderd, maar we zijn er nog niet.

Voor deze voorstelling duiken Eva Marie de Waal en Sophie van Winden samen met columnist en filosoof Simone van Saarloos in de geschiedenis. Zij verdiepen zich in een aantal historische sleutelfiguren en onderzoeken de huidige stand van zaken. Wat hebben Virginia Woolf, Simone de Beauvoir, Aletta Jacobs, Audre Lorde of de suffragettes tegen de moderne vrouw te zeggen? Zien zij een verwend prinsesje of zijn ze trots op hoe zij met haar verworven vrijheid omgaat?

Met de nodige zelfspot peilen Eva Marie en Sophie de stand van de emancipatie anno 2016. Samen met hun publiek gaan ze op zoek naar nog altijd sluimerende vooroordelen en hardnekkige misverstanden.

‘Holy F’ is een co-productie vanRudolphi Producties en theatercollectief Waal en Wind, een collectief van Eva Marie de Waal en Sophie van Winden. Die laatste studeerde aan de Toneelacademie Maastricht. Ze heeft onder andere gespeeld bij het Noord Nederlands Toneel en het Nationale Toneel. Voor haar eerste filmrol in Leef! ontving zij een Gouden Kalf. Verder was Sophie onder meer te zien in ‘Overspel’, ‘Heer&Meester’ en op dit moment vertolkt ze de hoofdrol in de speelfilm ‘Prooi’ van Dick Maas.

Eva Marie de Waal studeerde aan de Theaterschool Amsterdam. Zij heeft onder andere gespeeld bij Toneelgroep Oostpool, het Nationale Toneel en maakte voorstellingen bij o.a. Mugmetdegoudentand. Verder was Eva Marie te zien in ‘Penoza’, ‘Van God Los’ en de nieuwe ziekenhuisserie ‘CMC’.

Simone van Saarloos studeerde filosofie en literatuurwetenschappen. Ze was columnist bij Vrij Nederland en schreef o.a. voor de Volkskrant. Simone was de jongste Zomergast ooit. Verschenen van Simone zijn o.a.: `Ik deug/deug niet` en `Het monogame drama`.

‘Holy f’ is reist in november en december 2016 door heel Nederland.

Lees ook:Simone van Saarloos vanavond jongste ‘Zomergast’ ooit
Lees ook:Topactrice Annet Nieuwenhuijzen (85) overleden
Lees ook:Anne Wil Blankers zit 50 jaar in het vak
Lees ook:‘Vandaag ben ik blond’: Duitse verfilming ‘Meisje met 9 pruiken’ komt naar Nederland
Lees ook:Frieda Mulisch maakt TV-serie over de vrouwen in het leven van Harry Mulisch

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>