133 gipsen boezems: omdat elke vrouw uniek is

133 paar vrouwen en hun boezem. Het gaat om een kunstproject rond de screening van borstkanker.

De boodschap die kunstenaar Elie Degrande (63) wil meegeven met de explosie: laat als vrouw regelmatig je boezem screenen.

Het resultaat is vanaf vandaag te zien in gemeenschapscentrum in het Belgische Loppem.

Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Want wie er vroeg bij is, maakt het meeste kans op genezing als er borstkanker wordt vastgesteld.

Degrande weet dat uit eigen ervaring. 12 jaar geleden kreeg zijn vrouw Josianne de harde diagnose. De kanker zat al in een vergevorderd stadium en een lange periode van onzekerheid volgde.

“Mijn vrouw heeft het gelukkig overleefd, verloor een borst, maar heeft een reconstructie laten uitvoeren. Ik heb haar toen beloofd dat ik ooit iets zou doen voor het kankeronderzoek. Op het resultaat ben ik erg fier.”

Een jaar geleden deed Elie een oproep voor ‘Bloot uit nood – geef jezelf bloot’. Hij zocht 100 vrouwen die bereid waren om hun blote buste te laten gieten in gips, en er een afdruk van te laten maken voor een openbare expositie.

“Ik sta ervan versteld hoeveel dames geantwoord hebben. Het hadden er nog meer kunnen zijn, maar op een bepaald moment heb ik ‘stop’ gezegd. Met 133 afdrukken is de boodschap meer dan duidelijk.”

Wat opvalt: elke buste is anders, ook vrouwen met een reconstructie of slechts één borst lieten een afdruk maken.

“Voor mij en mijn vrouw, die er telkens bij was, riep dat natuurlijk herinneringen op. Het waren vaak emotionele ontmoetingen. Het is ook een stapje in ons verwerkingsproces gebleken.”

‘Bloot uit nood’ loopt nog een hele week tussen 14 en 18 uur in het GlaZ  in Loppem. In het midden van de tentoonstelling prijkt een wensput, waarin je een muntstuk kan gooien ter ondersteuning van het onderzoek naar borstkanker.

Een bronzen kunstwerk van Elie Degrande in de buurt van het gemeentehuis van Zedelgem moet na de expositie blijvend aandacht vragen voor screening van borstkanker.

Lees ook:Phara De Aguirre maakt docu over liefde en seks in tijden van kanker
Lees ook:Jonge vrouw met borstkanker organiseert ‘Goodbye Boobies Party’
Lees ook:Steeds meer vrouwen laten preventief ~à la Angelina Jolie~ hun borsten amputeren
Lees ook:Vandaag: live meekijken in de OK bij borstreconstructies
Lees ook:Angelina Jolie heeft haar borsten laten weghalen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>