Esiri Erheriene-Essi: van The Supremes tot aan Pussy Riot

‘Don’t support the greedy’ is ontleend aan een van de vele teksten waarmee Esiri Erheriene-Essi (Londen, 1982) haar schilderijen vergezeld laat gaan.

De tekst staat op een banier en wordt gedragen door 3 zangeressen, de Supremes, die vaker terugkeren als onderwerp in haar schilderijen…..

Dit trio symboliseert voor de kunstenares de jaren ’60: het tijdperk van de rassenrellen en Martin Luther King; ondertussen verstopten de zwarte soulzangeressen hun Afro-kapsels onder pruiken tijdens optredens.

De tekst staat op het schilderij Pussy Riot dat niet voor niets verwijst naar de huidige Russische kritische vrouwenband die ~anders dan de Supremes~ hun kritiek niet onder stoelen en banken steken.

Gebeurtenissen uit het heden vormen soms de aanleiding om terug te grijpen op gebeurtenissen uit het verleden voor Erheriene-Essi. De schilderkunst beschouwt zij als haar medium bij uitstek om de complexiteit van de 20e en 21e eeuw te vatten. Een schilderij staat voor haar gelijk aan het voeren van een gesprek, waarin allerlei gezichtspunten aan de orde kunnen komen.

Lees ook:Jet Bussemaker hekelt haantjescultuur in Tweede Kamer
Lees ook:Elvira Nabiullina benoemd als eerste vrouwelijke president Russische Bank
Lees ook:Helen Mirren in de huid van beroemde Holocaust-overlevende Maria Altmann
Lees ook:Annechien Steenhuizen betuigt steun aan seksdokter Corrie in Journaal
Lees ook:Goedele Liekens is met ‘Sex in Class’ doorslaand succes in Engeland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>