Rotterdamse KUNSTHAL viert Moederdag met ode aan zwangere vaders

De Kunsthal viert Moederdag, morgen 12 mei, heel tegendraads met een ode aan vaders.

Aanleiding vormt het gelijknamige fotoboek van Kees Spruijt waarin hij 23 vaders van tussen de 25 en 54 jaar oud portretteert.

De portretten vormen een persoonlijk relaas van deze vaders, met een knipoog naar de moeders.

Spruijt verbaast zich over de manier waarop vrouwen het moederschap uitdragen, mannen staan veel minder bekend om hun vaderschap……….

De Kunsthal toont bovenaan het Auditorium een tiental portretten van deze bijzondere serie.

De ondergewaardeerde rol van vaders begint volgens Spruijt al tijdens de zwangerschap. “Vanaf het moment dat vrouwen zwanger raken, lijkt er nog maar één gespreksonderwerp mogelijk: het kind”.

Spruijt portretteert de vaders daarom in ‘zwangere pose’, de mannen geven zich letterlijk bloot. Ze houden hun, soms grote, vaderlijke buiken vast tegen een fel baby-roze of blauwe achtergrond. De foto’s doen daarmee denken aan zogenoemde ‘pixi photos’, cliché (familie)portretten die sinds de jaren ’50 veel gemaakt werden in warenhuizen.

De neutrale setting van de foto’s geeft weinig vrij over de geportretteerden, enkel hun lichamen geven iets van hun identiteit prijs. In begeleidende interviews vertellen ze openhartig over hun vaderschap en de band die zij zelf hebben met hun vader. Hoezeer de mannen ook van elkaar verschillen, de liefde voor hun kinderen staat voorop. “Stiekem verheug ik me al op de dag dat ik opa word” (Paul).

Werk van Kees Spruijt (1964) was al eerder te zien in de Kunsthal, met de fotoserie ‘Kameraden’ (2008), een serie portretten van de harde kern supporters van Feijenoord.

Spruijt is sinds 1990 freelance fotojournalist en won in 2004 de tweede prijs bij de Zilveren Camera in de categorie dagelijks leven. Hij heeft een voorliefde voor sociale fotografie, waarin onder andere de zelfkant van de maatschappij centraal staat.

Het boek ‘Ode aan de Vader’ (ISBN 9789462280823) is ook verkrijgbaar in de Kunsthalshop.

Lees ook:Renske Keizer: bijzonder hoogleraar vaderschap
Lees ook:Patricia Steur exposeert deze zomer speciale kinderportretten
Lees ook:Meeste stellen kiezen voor hun kinderen vaders achternaam
Lees ook:Renske Keizer: ‘Nederlandse ouders zijn ouderwets’
Lees ook:Betrokken vaders maken vrouw, kids én zichzelf happy

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>