Vrouwelijke managers zorgen voor meer …… vrouwelijke managers

Goed voorbeeld doet goed volgen. Dat geldt ook voor vrouwelijke leidinggevenden.

Een bedrijf met vrouwelijke managers, stimuleert andere vrouwen om zelf leiding te willen geven. Vrouwen krijgen tevens meer steun van vrouwelijke leidinggevenden en meer ruimte om zelf hun werk in te delen.

Om deze kip-en-ei situatie te doorbreken zouden bedrijven van het aanstellen van vrouwen een prioriteit moeten maken……..

Aldus concludeert Claudia Erlemann in haar promotie-onderzoek ‘Gender and Leadership Aspiration: The impact of the organizational environment’, aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Voorwaarde is wel dat vrouwen zich kunnen identificeren met het bedrijf. Employer branding kan dat aantrekkelijker maken, ook de identificatie met het bedrijf. Dat zorgt ervoor dat er uiteindelijk meer vrouwen in leidinggevende posities terecht komen, concludeert Dr. Erlemann.

Overigens ontwikkelen mannen én vrouwen grotere leiderschapsambities in organisaties met een bedrijfscultuur die gericht is op samenwerking. Alleen werkt dit bij mannen anders dan bij vrouwen:

Mannen definiëren zichzelf doorgaans meer aan de hand van de groepen waartoe ze behoren. Hun leiderschapsambities worden daarom aangewakkerd door goede collectieve samenwerking in de organisatie.

Vrouwen daarentegen definiëren zichzelf doorgaans aan de hand van hun hechte persoonlijke relaties die ze hebben met anderen. Hun leiderschapsambities groeien dan ook wanneer ze veel en goede een-op-een samenwerkingsrelaties hebben met collega’s.

Lees ook:HR-managers signaleren loopbaankloof tussen vrouwen en mannen
Lees ook:Menstruatieverlof: goed idee of naar de prullenbak?
Lees ook:Vrouwelijke manager in tijden van crises hogelijk gewaardeerd
Lees ook:Het beste carrière-advies voor vrouwen
Lees ook:Meeste vrouwen hebben geen voorkeur voor een mannelijke of vrouwelijke chef

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>