Dijsselbloem vindt Nederland achterlijk op het gebied van topvrouwen

Er is momenteel sprake van een streven van eenderde vrouwen in Nederlandse topfuncties. Dat zou eind 2015 bereikt moeten zijn, 12 dagen geleden dus.

Maar bij slechts een klein deel van de bedrijven bestond inderdaad 30% of meer van de directie en commissarissen uit vrouwen.

In 76% van de besturen en 63% van de raden van commissarissen zat zelfs geen enkele vrouw……

De commissie die de cijfers heeft geëvalueerd gaf eerder aan voorlopig geen voorstander te zijn van een verplicht vrouwenquotum. Zij adviseert om het ‘wettelijk streven’ nog eens met 4 jaar te verlengen. Het instellen van een hard quotum wordt wel gezien als volgende stap.

Minister Dijsselbloem van Financiën is hiertegen, meldt hij bij RTL Z.

“Het aantal vrouwen in de top is in Nederland ongelooflijk laag. Ik vind dat niet meer te verdedigen. Laten we ze gewoon benoemen.”

Er zijn genoeg topvrouwen in Nederland, zegt ook Dijsselbloem. “Maar als we wachten met benoemen, dan ben je zo weer 20 jaar verder. Nederland loopt echter achter. Ik merk dat het breed leeft, ook in het bedrijfsleven.”

De PvdA wil dat er een quotum komt voor vrouwen in topfuncties. Op de vraag of een verplicht quotum goed zou zijn zegt Dijsselbloem: ”ik ben er wel voor dat er een stok achter de deur klaarstaat. Die wordt nu klaargezet, dat kan helpen.”

Lees ook:Duitse beursgenoteerde bedrijven: 30% vrouwelijke commissarissen
Lees ook:Annemarie van Gaal weg als waakhond bij AFM
Lees ook:Het aantal vrouwen in topfuncties stijgt, maar met een slakkengang
Lees ook:Aantal vrouwen in de boardroom ver onder het streefcijfer
Lees ook:Beursgenoteerde bedrijven halen vrouwen quota niet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>