Topvrouw van het jaar vindt quota noodzakelijk

Annemiek Nijhof is CEO van advies- en ingenieursbureau Tauw Group uit Deventer, en werd in september verkozen tot Topvrouw van het jaar.

Ze aarzelde wel om mee te doen aan een de wedstrijd.

“Maar ik ben al jaren ambassadeur voor diversiteitsbeleid en ben het met de doelstelling van de stichting van harte eens”, vertelt ze in een interview bij RTLZ. “Het is belangrijk rolmodellen te hebben.”

Het ‘wettelijk streefcijfer’ van 30% vrouwen aan de top van het bedrijfsleven, is dit jaar niet gehaald. Minister Bussemaker heeft bedrijven nu nog 4 jaar de tijd gegeven. Daarna dreigen op termijn alsnog quota te worden ingevoerd.

“Het gaat niet hard genoeg”, zegt Nijhof daarover. “We moeten een doorbraak creëren. Alle topvrouwen hebben een hekel aan de gedachte dat je wordt benoemd voor de statistiek, je wilt benoemd worden vanwege je kwaliteiten. Er zijn genoeg goede vrouwen, maar ze worden onvoldoende gezien.”

Ze heeft geen moeite met quota. “Die helpen patronen te doorbreken die vaak tot voorrang van mannelijke kandidaten leiden.”

Lees ook:Beursgenoteerde bedrijven halen vrouwen quota niet
Lees ook:Tweede Kamer ligt dwars t.a.v. topvrouwen database van Bussemaker
Lees ook:CEO Annemieke Nijhof is Topvrouw van 2015
Lees ook:Marjan Enzlin nieuwe voorzitter NVJ
Lees ook:Gerdi Verbeet ziet een doorbraak, maar we moeten af van het ‘heilige huisvrouwen syndroom’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>