Het beste carrière-advies voor vrouwen

Volgens leiderschaps-experte Susan Colantuono kijken bedrijven naar 3 zaken wanneer ze beoordelen of een medewerker de nodige vaardigheden heeft om door te groeien naar de top.

In de eerste plaats telt het talent van de man of vrouw in kwestie: is het een slimme, hardwerkende persoon die betrokken is bij het bedrijf en de nodige veerkracht heeft om te presteren in moeilijke omstandigheden?

Daarnaast kijkt een bedrijf naar zijn vaardigheden: kan de kandidaat goed omgaan met de klanten, is hij een goed onderhandelaar, haalt hij het beste uit zijn team en kan hij goed communiceren?

Tot zover gaat het goed voor vrouwelijke managers.

Ze klimmen zonder problemen op tot het middenmanagement, maar de stap naar de top blijkt voor heel wat vrouwen moeilijker te zijn. Dat komt omdat mannen en vrouwen op dat niveau verschillend advies krijgen.

Bedrijven en mentoren zeggen tegen vrouwelijke medewerkers dat het belangrijk is dat ze meer vertrouwen moeten hebben, assertiever moeten zijn over hun prestaties of een breder netwerk moeten uitbouwen.

Wat onder de radar blijft is dat bedrijven heel sterk kijken naar de financiële en strategische kennis van het bedrijf en de sector. Vrouwen die deze kennis bezitten, zijn zich er vaak niet van bewust van het belang van dit criterium.

Volgens Susan Colantuono dienen vrouwelijke managers daarom veel beter te laten zien dat ze de strategie van het bedrijf kennen, dat ze weten hoe de onderneming er voor staat, welke doelen het bedrijf nastreeft en hoe ze daar zelf toe kunnen bijdragen in hun huidige en toekomstige functie.

Lees ook:Meeste vrouwen hebben geen voorkeur voor een mannelijke of vrouwelijke chef
Lees ook:Vrouwelijke managers zorgen voor meer …… vrouwelijke managers
Lees ook:‘Als het de overheid niet lukt meer vrouwen in het bestuur te krijgen, waarom bedrijven dan wel?’
Lees ook:Als er 1 schaap….. Tech-bedrijven met vrouwen trekken andere vrouwen aan
Lees ook:Vandaag is het weer Girlsday!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>